Loš pokušaj “vađenja”. Bakire, još 3 mjeseca.

Predsjednik SDA Bakir Izetbegović oglasio se povodom svoje izjave o “prebrojavanju”, koju je izrekao na stranačkom skupu u Hadžićima, a koja je izazvala čitavu lavinu reakcija, kako domaćih, tako i međunarodnih zvaničnika.

Kako je rekao Izetbegović, njegova izjava da će BiH imati odgovor i za najgore scenarije i da su se “prebrojali”, izazvala je bujicu pretjeranih reakcija, uz “zgražavanje” i tvrdnju da je riječ o “ratnohuškačkoj izjavi”.

“Niti ima potrebe za ‘zgražavanjem’, niti je izjava ‘ratnohuškačka’. Naprotiv. Tvrdnja da ćemo uvijek biti spremni da sve učinimo kako bi sačuvali vlastitu državu, sigurnost i mir u njoj, naše je pravo i obaveza. Tu obavezu svakom građaninu Bosne i Hercegovine propisuje i Ustav”, rekao je Izetbegović.

Dodao je da “ne može biti prijetnja ni ratno huškanje kada kažemo da ćemo se braniti”.

“Ratno huškanje je kada se prijeti secesijom, podjelom države, na dnevnoj bazi govori o ‘srpskom svetu’, o prekrajanju granica, kada se vrijeđa i omalovažava cijeli jedan narod, kada iz susjedstva svakodnevno dobijamo poruke koje su vrlo često nalik onima iz 90-ih godina prošlog stoljeća. Svjedoci smo četničkih okupljanja i prijetnji da će Drina ponovo teći krvava, kao što je tekla u Drugom svjetskom ratu i tokom agresije od 92. do 95. godine, svjedočili smo i odlikovanjima za Radovana Karadžića i druge presuđene ratne zločince; svjedočimo i naoružavanju Srbije i policije entiteta RS, strategijama nacionalne bezbjednosti i odbrane Srbije koje obuhvataju teritorij BiH, namjernom slabljenju odbrambenih kapaciteta Oružanih snaga Bosne i Hercegovine, svjedočimo i da već duže vrijeme MUPRS popisuje povratnike u ovaj entitet… I dugo bi se još moglo nabrajati”, naveo je predsjednik SDA.

Naglasio je da sve to nije izazvalo skoro nikakvu reakciju, ili su te reakcije bile veoma blage od strane onih koji jučer i danas žestoko reaguju na njegovu izjavu.

“Da je bilo odlučnih reakcija na pobrojano, onda vjerovatno ni ja ne bih morao ljudima koji su s pravom zabrinuti pojašanjavati da nećemo dopustiti scenarij iz 92. godine. Bosna i Hercegovina je bila izložena agresiji, a bošnjački narod brutalnom pokolju koji je kulminirao genocidom, i istovremno – embargu na oružje. U demilitarizovanim zona Žepa i Srebrenica u kojima im je UN garantovao sigurnost, nad Bošnjacima je počinjen genocid. Zato Bošnjaci, u okolnostima u kojima svakodnevno svjedoče potezima i porukama koje prijete ugrožavanju stabilnosti i mira, imaju pravo na zabrinutost, oprez i organizovanje odbrane vlastitih života, naravno u okvirima zakona i institucija Bosne i Hercegovine”, naglašava Izetbegović.

Podcrtao je da se ne smije više nikad dopustiti “da nas ponovo prebrojavaju po masovnim grobnicama i logorima”.

“Bošnjaci nikada i nikog nisu napali, niti će. Nisu se nikome ni svetili unatoč stravičnim zločinima koji su nad njima počinjeni. Naprotiv, zaustavili su svaki pokušaj osvete u napaćenom, opkoljenom Sarajevu. Od Bošnjaka nikome ne prijeti opasnost. Ali, slabost i izostanak svijesti o opasnosti kojoj smo izloženi može biti uzrokom novih pokušaja da se realiziraju zločinački velikodržavni projekti na račun Bosne i Hercegovine i Bošnjaka. Snaga i spremnost na odbranu takve pokušaju mogu osujetiti. Svaki narod i svaka država na svijetu ima pravo na odbranu. To pravo neće biti uskraćeno Bosni i Hercegovini i Bošnjacima”, zaključuje Izetbegović.

Klix.ba

MEDIJSKI PARTNERI PORTALA INSAJDER.MEDIA

NAŠ IZBOR