Cijeli svijet zna za Blidinje, po nebrizi i kriminalu!

WWF, svjetska organizacija za zaštitu prirode, smatra neprihvatljivim da se upravljanje zaštićenim područjima promatra isključivo kroz prizmu mogućnosti eksploatacije njihovih prirodnih resursa.

Požar velikih razmjera u Parku prirode Blidinje buktio je danima. Požarom je također zahvaćen i Park prirode Sutjeska. Dosad je zahvaćeno preko 250 hektara površine, uključujući brojne endemske vrste biljnog i životinjskog svijeta.

Na terenu su bili brojni vatrogasci, pripadnici gorskih službi spašavanja, šumarija, planinari i dobrovoljci svojim nadljudskim snagama danima pokušavali da požar saniraju i stave pod kontrolu. Zaustavljanju požara je dobrodošla obilna kiša koja je sinoć pala na ugrožena područja.

Iz WWF-a smo i ranije upozoravali da se na Blidinju već 20 godina nitko sustavno ne bavi zaštitom prirode uslijed čega su u porastu ilegalna gradnja, kao i sječa šuma i krivolov.

Sve navedene su karike koje krajnje rezultiraju u nemilim događajima kao što je i slučaj sa ovim posljednjim požarom ogromnih razmjera.

„Klimatske promjene i šumski požari međusobno se osnažuju. Požari koji danas gore u mnogim dijelovima svijeta intenzivniji su i traju dulje nego nekada. Nastave li se današnji trendovi, doći će do razornih dugoročnih posljedica na ljude, divlje životinje i klimu.Pozivamo na suradnju sektora, uključenost javnosti u upravljanje zaštićenim područjima, te zajedničke napore da bioraznolikost koju imamo u regiji bude očuvana,“ ističe Kasandra Zorica Dropuljić iz WWF Adrije.

Napominjemo da je od krucijalnog značaja i uključivanje interesa lokalnih zajednica u izradu upravljačkih dokumenata i pravnih akata što ranije nije bio slučaj.

Neodgovoran odnos prema okolišu, neodgovoran turizam, nedostatak sustavne brige o zaštiti prirodnih vrijednosti igraju svoju ulogu u nanošenju štete jednom od područja sa najvećim brojem endemskih vrsta u BiH čija bi primarna uloga trebala biti zaštita prirode.

WWF ovim putem koristi priliku i poziva sve aktere uključene u odgovorno upravljanje ovim parkom prirode da se još aktivnije angažiraju u pronalasku rješenja za status Blidinja, ulože više napora kako bi se osigurala zastupljenost interesa lokalnog stanovništva, ali i započela sustavna briga o zaštiti prirodnih vrijednosti u nadi da će se katastrofe kao ova posljednja uspješno spriječiti i izbjeći.

Bljesak.info

MEDIJSKI PARTNERI PORTALA INSAJDER.MEDIA

NAŠ IZBOR