Komšić sretan, kao dijete na tuti

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan je stigao u Predsjedništvo Bosne i Hercegovine gdje ga je dočekao član iz reda bošnjačkog naroda Šefik Džaferović.

Na svečanom dočeku svirana je svečana turska muzika, a Džaferović i Erdogan su se poklonili zastavi Bosne i Hercegovine nakon čega su intonirane himne.

Osim Džaferovića, na svečanom dočeku su bili i član Predsjedništva BiH iz reda hrvatskog naroda Željko Komšić, ministrica vanjskih poslova Bisera Turković i ministar sigurnosti Selmo Cikotić. Također u blizini zgrade su se okupili i mnogi građani koji su željeli dočekati turskog predsjednika.

Članovi Predsjedništva BiH primili su zatim na sastanak Erdogana i tursku delegaciju. Planirano je da sastanci u ovoj instituciji budu održavani do 16:00 sati.

Nakon toga će se sastati sa delegacijom oba doba Parlamenta BiH prilikom čega završava zvanični dio posjete u političkom i institucionalnom smislu, a Erdogan će posjetiti i mezarje Kovači gdje će odati počast Aliji Izetbegoviću.

Sa Erdoganom su došli i mnogi ministri iz turske vlade. Kako su saopćili iz Parlamenta BiH, u delegaciji je bio ministar vanjskih poslova Mevltt Cavusoglu, ministar unutrašnjih poslova Suleyman Soylu, ministar odbrane Hulusi Akar, ministar industrije i tehnologije Stafa Varank, ministar poljoprivrede i šumarstva Vahit Kirisci, ministar trgovine Mehmet Mus i ministar saobraćaja i infrastrukture Adil Karaismailoglu. Također došli su i zamjenik predsjednika vladajuće Stranke pravde i razvoja (AKP) Omer Celik, zamjenik predsjednika AKP-a, parlamentarac ove stranke ispred Grada Burse Efkan Ala, predsjednik Parlamentarne grupe prijateljstva Turske i Bosne i Hercegovine Refik Ozen i ambasador Turske u Sarajevu Sadik Babur Girgin.

Erdogan je stigao nekoliko dana nakon zvaničnog početka predizborne kampanje. Posljednji put u BiH bio je prošle godine u augustu kada je bio kum kćerki Bakira Izetbegovića, no njegovoj posjeti i odlasku u Tursku, raduje se uvijek i Milorad Dodik. On svaki put ističe da je saradnja turskim predsjednikom dobra te da je on dobar lider i važan partner u regionu.

U BiH trenutno vlada i snažna politička kriza izazvana mogućim nametanjem izmjena u Izbornom zakonu BiH za šta se vjeruje da će visoki predstavnik Christian Schmidt pogodovati HDZ-u. Turska u Vijeću za implementaciju mira (PIC), kako saznaje Klix.ba, podržava tehničke izmjene Izbornog zakona, ali ne i nametanje promjena u političkom kontekstu.

Nakon posjete BiH, Erdogan će otići u Srbiju, a zatim i Hrvatsku.

Klix.ba

MEDIJSKI PARTNERI PORTALA INSAJDER.MEDIA

NAŠ IZBOR