Kćer poslao u Njemačku i prosipa šuplju o stanju u BiH

U Fiskulturnoj sali u Željeznom Polju održana je tribina Stranke demokratske akcije, na kojoj se velikom broju okupljenih obratio predsjednik SDA Bakir Izetbegović.

Izetbegović se u uvodu obraćanja prisjetio perioda osnivanja SDA prije 32 godine, kada su se, kako je kazao, ljudi najprije plašili.

“Bilo je isprva straha, dok se narod nije ohrabrio, a onda se otvorila rijeka nakon godina ugnjetavanja, poniženja i represije”, kazao je Izetbegović.

Mještani Željeznog Polja su, dodao je, posebni po tome što su sve stvorili svojim rukama, te što čuvaju svoju zemlju, vjeru, identitet i ponos kao malo ko u BiH.

“Što se nas Bošnjaka tiče, sve što mi želimo i što smo ikada željeli jeste da u miru živimo sa komšijama. Mi poštujemo ovu zemlju, znamo da nije samo naša, želimo mir sa svim komšijama. Želimo stabilnost, šansu da našu djecu zadržimo u ovoj zemlji, a da bi je zadržali potrebni su nam mir, stabilnost, izgradnja, evropski i NATO put, bolja infrastruktura, zdravstvo i obrazovanje”, izjavio je Izetbegović.

Kada je u pitanju odnos Bošnjaka sa ostalim narodima i građanima BiH, Izetbegović je istaknuo da je sve što se očekuje zapravo poštivanje Ustava i zakona, te da poštuju Bošnjake onoliko koliko Bošnjaci poštuju njih.

“Sa Hrvatima su nam potrebni bolji odnosi i kada god bi ih popravili, sve je išlo naprijed. Međutim, Dragan Čović se približava drugoj strani i želi pritiskom da nas na nešto natjera. Danas su smislili da guraju prst Palestincima u oko, da priznaju Jeruzalem kao glavni grad. To ni Ujedinjene nacije nisu priznale. Umjesto dogovora sa nama, stalno pokušavaju vršiti pritisak”, kazao je Izetbegović.

SDA je, poručio je Izetbegović, politički i ideološki monolit, koja ima svoju emociju, jasne političke ciljeve, jedinstvo i iskustvo koje je neophodno za suočavanje sa najtežim izazovima.

“Imali smo na sve odgovor. Šta god je zadesilo ovu zemlju i ovaj narod, mi smo našli odgovor. Kada je trebalo vratiti ponos narodu, kada je trebalo braniti državu, kada je trebalo ispraviti kičmu, to smo mi radili”, izjavio je Izetbegović.

Prisjetio se Izetbegović velikih poplava 2014. godine, koje su posebno pogodile Željezno Polje i okolnu regiju.

“Kada sam došao ovdje, kada sam vidio kakve su ceste, šta se desilo sa kućama, imao sam poseban osjećaj obaveze prema vama. Kada čovjeka koji je sve napravio svojim rukama, koji je uvijek bio tu za svoju državu, pogodi onakva stvar, onda prema takvima imam posebnu obavezu”, izjavio je Izetbegoviću, naglasivši ulogu svojih prijatelja koji su na njegovu molbu učestvovali u obnovi saobraćajne i stambene infrastrukture u Željeznom Polju.

Govoreći o izazovima sa kojima se BiH suočava, Izetbegović je izdvojio aktuelni talas poskupljenja, te programe koje je Vlada FBiH već pokrenula s ciljem pomoći najosjetljivijim kategorijama. Kada su u pitanju stranke koje pripadaju probosanskom bloku, a koje su oponenti SDA-u, Izetbegović je naglasio potrebu jedinstva u interesu države BiH i naroda.

“Naš odgovor je snaga, snažna država, snažne Oružane snage, članstvo u Evropskoj uniji i NATO-u i sloga. Natjerat ćemo ove iz probosanskog fronta da zajedno sa nama brane BiH. Samo ćemo ih prvo pobijediti. Branit ćemo pravdu. Niko nam neće nametati nepravedna rješenja, mi OHR ni bilo ko. Branit ćemo istinu, branit ćemo naše branioce. Neće nas izjednačavati. Nisu svjetlo i mrak isti. Mali smo mi narod koji svoju sudbinu ponosno nosi. Odbranili smo se, nismo okaljali obraz i sve možemo postići uz Božiju pomoć”, zaključio je Izetbegović.

Radiosarajevo.ba

MEDIJSKI PARTNERI PORTALA INSAJDER.MEDIA

NAŠ IZBOR