Kako je Vlada FBiH raspodijelila 30 miliona KM: Zaobilaze li namjerno Zenicu gdje ne vlada SDA?

Vlada Federacije BiH objavila je Javni poziv za podnošenje prijava za finansiranje/sufinansiranje projekata, zahtjeva, inicijativa i ostalih aktivnosti od značaja jedinica lokalne samouprave u FBIH, na koji su općine i gradovi mogli aplicirati do 30. juna ove godine.

Kako je regulisano Javnim pozivom, na poziv su se mogle javiti općine i gradovi iz oblasti putne i komunalne infrastrukture, za objekte obrazovnog, sportskog i kulturnog karaktera, te za ostale objekte od značaja jedinice lokalne samouprave.

Posebno je simptomatično kako su Odlukom Vlade FBiH o raspodjeli sredstava u iznosu od 28.999.305,81 KM dodijeljena sredstva određenim općinama za projekte koji se ne realiziraju na području tih općina nego na području Zenice?!

Tako je Općina Doboj Jug dobila 100.000 KM za parterno uređenje oko Islamskog centra u okviru Projekta izgradnje islamskog centra “Sultan Ahmed” u Zenici, u kategoriji projekata “ostali objekti od značaja za jedinicu lokalne samouprave”. Identičan primjer je i sa Općinom Kakanj, kojoj je uplaćeno 200.000 KM za parterno uređenje oko Islamskog centra u okviru Projekta izgradnje islamskog centra “Sultan Ahmed” u Zenici. Apsurdima tu nije kraj pa je i Općina Tešanj, također, dobila 99.000 KM za parterno uređenje oko Islamskog centra u okviru Projekta izgradnje islamskog centra “Sultan Ahmed” u Zenici, u kategoriji projekata “ostali objekti od značaja za jedinicu lokalne samouprave”.

Shodno navedenom, nameće se logično pitanje kako je Islamski centar u Zenici od značaja za jedinicu lokalne samouprave, naprimjer, u Doboj Jugu, baš kao i u Tešnju ili u Kaknju?

Da je Vlada FBiH negativno nastrojena prema Gradu Zenici svjedoči podatak da je Grad Zenica aplicirao sa 11 projekata u vrijednosti oko dva miliona KM, a odobrena su im sredstva za svega tri projekta ukupne vrijednosti 297.522,49 KM.

Zanimljiv je podatak i to kako je više sredstava odobreno puno manjim sredinama i to Općini Kakanj čak 920.000 KM, Gradu Visoko i to 630.466,60 KM, Općini Breza i to 450.000 KM, Općini Busovača i to 720.000 KM…

Iz svega navedenog jasno je zaključiti da je Vlada FBIH bila naklonjena općinama i gradovima gdje su njihovi (grado)načelnici, dok je kaznila građane u kojima su građani birali (grado)načelnike koji nisu kadar SDA.

Ostati će enigma kako je izgradnja određenih projekata u Zenici od interesa za jedinice lokalne samouprave u Doboj Jugu, Kaknju i Tešnju?

Međutim, od nesposobne Vlade FBiH na čelu sa premijerom Fadilom Novalićem nakon najveće poslijeratne pljačke države i afere “Respiratori, ne može iznenaditi više ništa. Ipak, valjda nekad i objasne po kojim kriterijima su raspodijelili skoro 30 miliona maraka, stranačkom, nacionalnom ili pak nekom drugom metodom?

Raport.ba

MEDIJSKI PARTNERI PORTALA INSAJDER.MEDIA

NAŠ IZBOR