Kavazović je jedan od najzaslužnijih što na čelu Vlade FBiH imamo kretena

Reis-l-ulema Islamske zajednice u BiH Husein ef. Kavazović posljednih dana centralna je figura. Ne vjerska, nego politička.

A u to poziciju, čini se, doveo je sam sebe svojim političkim govorima u kojima je iscrtavao Bakira Izetbegovića i politiku SDA.

Zbog toga se reis našao pod kritikom opozicionih stranaka, prije svega NiP-a, SDP-a i Fuada Kasumovića koji od njega traže političku neutralnost, a ne agitiranje za jednu političku opciju, ili kako to Kasumović reče – jednu porodicu.

No, u svojoj karijeri, nije se reis bavio samo politikom i izborima. Upamćeni će ostati njegovi komentari na pravosudno policijske akcije u kojima je branio osumnjičenike odnosno optuženike. Naravno, svi su bili iz SDA.

Tako je reis Kavazović burno reagirao na hapšenje premijera Fadila Novalića (SDA) zbog kriminalne nabavke malina respiratora.

Govorio je kako se ne smije dozvoliti da se političke borbe vode preko pravosuđa i da se građani Federacije BiH u “presudnim trenucima ostavljaju bez vodstva koje ima bitan posao da završi”.

“Dobro bi bilo osigurati da se premijer brani sa slobode i da Vlada nastavi svoj nesmetan rad. Najmanje što građanima ove države treba jeste još jedna politička kriza i blokada”, rekao je tad reis Kavazović.

Kasnije, kada se ispostavilo da je Novalić nabavio beskorisne respiratore na kojima ljudi umiru, reis se nije oglašavao.

Reagirao je reis na još jedno hapšene. Ono direktora OSA-e Osmana Mehmedagića.

“Nije dobro da državne institucije ne rade svoj posao, kao što nije dobro kada su uvučene u međusobne političke obračune, kao što je to slučaj”, kazao je Kavazović.

Tad je smatrao da ima mjesta zabrinutosti.

“Jadna je državna administracija koja vodi međusobne političke ratove, a ne bavi se zaštitom države i državnog poretka. Već duži period čelnici državnih institucija se međusobno obračunavaju. Sve je to jadno i bijedno”, kazao je za Kavazović.

Raport.ba

MEDIJSKI PARTNERI PORTALA INSAJDER.MEDIA

NAŠ IZBOR