test

“KAKO TO” Vukadin i HNP sa Ramom, Almom, Samirom i Šemsudinom na izbornim listama – u borbu za hrvatski nacionalni pomak

U petak 5. kolovoza 2022. godine Središnje izborno povjerenstvo BiH objelodanilo je sve kandidacijske liste, a samim time i kandidate koji će se boriti za naklonost glasača na Općim listopadskim izborima 2022. godine, a nakon toga i za zakonodavnu i izvršnu vlast.

Javnost je izuzetno zainteresirana, tko su kandidati i za koga i čije interese će se boriti, naravno svim raspoloživim, odnosno dopuštenim i nedopuštenim sredstvima. Na prvi pogled, sve je uobičajeno. Bosanski lonac u pravom političkom smislu. Udrobljeno svega i svačega.

Politika starih političkih stranaka je uglavnom poznata, mada uvijek i tu ima određenih iznenađenja. Za početak, analizirati ćemo nove hrvatske političke stranke u Hercegbosanskoj županiji, konkretno Hrvatski nacionalni pomak (HNP) Ivana Vukadina je jedina nova politička stranka i ima izbornu šifru 02802. Hrvatski nacionalni pomak prijavljen je za sve razine vlasti, osim za hrvatskog člana predsjedništva BiH.

Na prvi pogled, kao hrvatska stranka koja pomiče hrvatske nacionalne interese u HBŽ politički sve korektno, Hrvat do Hrvata. Međutim, samo malo detaljnijim pogledom i pregledom dolazi se do malo neobičnih spoznaja ili čak i činjenica.

-Šifra 02802 HNP – Hrvatski nacionalni pomak dobro se pomakla iz HBŽ pa se protegla hrvatskim nacionalnim interesom na cijelu FBiH. Evo kako to izgleda.

-Izborna jedinica 403, (Lukavac, Srebrenik, Tuzla i Čelić) HNP – Hrvatski nacionalni pomak 02802, Emir Junuzović.

-Izborna jedinica 405, (Doboj jug, Tešanj, Maglaj, Žepče, Zavidovići, Zenica i Usora) HNP – Hrvatski nacionalni pomak 02802, Ramo Šišić.

-Izborna jedinica 406, ( Kakanj, Vareš, Olovo, Visoko i Breza) HNP – Hrvatski nacionalni pomak 02802, Rukija Talovski.

-Izborna jedinica 407, ( Hadžići, Ilidža, Novi grad Sarajevo, Trnovo, Pale FBiH, Foča FBiH i Goražde) HNP – Hrvatski nacionalni pomak 02802, Samir Kadrić.

-Izborna jedinica 411, ( Ilijaš, Vogošća, Centar Sarajevo, Stari Grad Sarajevo i Novo Sarajevo) HNP – Hrvatski nacionalni pomak 02802, Alma Bećirović.

-Izborna jedinica 201, Unsko – sanska županija, HNP – Hrvatski nacionalni pomak 02802, Šemsudin Žunić.

-Izborna jedinica 206, Srednjobosanska županija, HNP – Hrvatski nacionalni pomak 02802, Moris Morison.

Površnom analizom navedenih imena, može se zaključiti da ovo nisu tradicionalna hrvatska imena. Zainteresiralo nas je, kao i cjelokupnu hrvatsku javnost, jesu li ovo Hrvati koji su se našli na listama Hrvatskog nacionalnog pomaka, a koji eventualno mogu predstavljati legitimne Hrvate u zakonodavnim tijelima BiH i FBiH nakon održavanja Općih izbora 2022. godine?

Prije detaljnije političke analize tražimo odgovor od Hrvatskog nacionalnog pomaka (HNP) na postavljeno pitanje.

Također, kako je HNP sastavni dio Hrvatskog narodnog sabora BiH, a njen predsjednik Ivan Vukadin javno zagovara legitimno predstavljanje, tražimo odgovor na isto pitanje od Hrvatskog narodnog sabora BiH.

Zvono.ba

MEDIJSKI PARTNERI PORTALA INSAJDER.MEDIA

NAŠ IZBOR