test

Josip Juratović: Žao mi je što je Izetbegović zloupotrijebio skup u Stuttgartu

Dobio sam podršku brojnih Bošnjaka koji su osudili zabranu mog govora na skupu posvećenom Srebrenici. Izetbegović je pored Dodika i Čovića morao biti dio rezolucije

Osobno mi je jako žao što je organizacija skupa posvećenom godišnjici genocida u Srebrenici u Stuttgartu popustila nacionalizmu i u zadnjem trenutku promijenila program po kojem meni nije bilo dozvoljeno prisustvovati skupu ali kao jedinom među političkim gostima i ne se obratiti skupu za razliku od svih prijašnjih skupova.

Izjavio je ovo u razgovoru za Fokus.ba Josip Juratović, dugogodišnji zastupnik u njemačkom Bundestagu.

Inače, na skupu koji je održan Stuttgartu od zvaničnika iz BiH učestvovali su Bakir Izetbegović i Željko Komšić.

-Žao mi je što je tu ljudsku tragediju Bakir Izetbegović zloupotrijebio uz pomoć generalnog konzula BIH u Stuttgartu Begana Muhića koji koristi svoju funkciju konzularnog djelatnika u svrhu izborne kampanje SDA, time su pokazali kako nacionalisti ne biraju sredstva, pa čak i ovako strašne sudbine genocida Srebrenice. Ono što je još više poražavajuće da u jednoj demokratskoj zemlji poput Njemačke se zloupotrebljavaju demokratske blagodati do te mjere da su strani nacionalisti uzeli toliko slobode da u Njemačkoj se ospori govor jednog demokratskog zastupnika zemlje kojeg su birali Nijemci da bi dali platformu nacionalističkim predizbornim govorima i to u zemlji koja je prije svega nekoliko dana donijela rezoluciju kojom se solidarizirala s BIH – rekao je Juratović.

Međutim, dodaje kako ga ohrabruju bezbroj poruka i telefonskih poziva pa tako i Bošnjaka iz Stuttgarta koji se ograđuju od ovog skupa i koji su ogorčeni tim činom.

-Osim toga sam dobio i podrške Bošnjaka diljem iseljeništva i iz BIH te brojnih drugih građana na društvenim mrežama i portalima koji su do sada meni neviđen način osudili ovakav čin te potvrdili da sam dokazan i nepokolebljiv prijatelj Bosne i Hercegovine i borac za jedinstvenu Bosnu i Hercegovinu bez nacionalista, stoga ovim putem im se još jednom zahvaljujem – poručio je on.

Budući da je nedavno tražio da se u rezoluciji Bundestaga osim Dodika i Čovića i Izetbegović spomene kao krivac za loše stanje u BiH, a što se svakako može povezati sa činom u Stuttgartu, upitali smo ga u kojoj mjeri u istu ravan stavlja Izetbegovića sa Dodikom i Čovićem, jer mu se spočitava da prva dva jasno stoje iza secesionističkih namjera, podrivanje države, prizivanje novih entiteta.

-Činjenicom da Milorad Dodik već duže vrijeme govori o odvajanju Republike Srpske od Bosne i Hercegovine te inzistira na podjeli institucija te zemlje i demonstrira njegovo prijateljstvo s Putinom i to u sjeni globalne krize prouzrokovane agresijom Putinovog režima na Ukrajinu, je bilo krajnje vrijeme da se i od strane Njemačke na to odreagira kako bi se spriječio novi oružani konflikt u BiH a na čemu Rusi očigledno već duže rade. Dakle Njemačka je morala opet poslati vojsku kao upozorenje da ćemo štititi suverenitet i integritet Bosne i Hercegovine ako treba i oružano. Što se pak Dragana Čovića tiče užasno je pogriješio s ponovnim pričama o trećem entitetu te što se solidarizirao s Miloradom Dodikom što je apsolutno suludo, čime je pokazao da ima razumjevanja za secesionizam – rekao je Juratović.

Time je po njegovom mišljenju logično da bi Njemačka sačuvala mir i stabilnost u BiH da se izjasnila da je protiv Dodikovog secesionizma i Čovićevog separatizma, te želi pomoći BiH na njenom demokratskom putu u EU. Gledano iz Njemačke perspektive apsolutno korektno. To je, kaže, čak i sestrinska stranka HDZ-a iako u opoziciji podržala jer je u pitanju mir i stabilnost Evrope.

-Međutim kao poznavalac situacije u BiH sam morao upozoriti moje kolege u Bundestagu i na probleme koji će tim dobronamjernim činom podrške BiH iskrsnuti. Ovim dokumentom kojem je osnovna svrha poruka Rusima da BiH nije sama, nenavođenjem imena Bakira Izetbegovića, uz Dragana Čovića i Milorada Dodika kao jednog od tri nacionaliste, biće zloupotrijebljena u izborne svrhe, koju će Izetbegović predstavljati kao priznanje njegovoj lažnoj građanskoj politici što se evidentno i događa u medijima pa čak i ovim činom u Stuttgartu. Treba znati da je izvor svih problema u BiH kriminalni nacionalizam kod sva tri konstitutivna naroda koji jedan druge hrani. Bakir Izetbegović zloupotrebljava, kao i svi ostali nacionalisti, Daytonski sporazum u svrhu blokade rada državnih institucija BiH i time je i on suodgovoran za paralizu cijele zemlje – navodi Juratović, i dodaje:

-Bakir Izetbegović priča o građanskoj državi kako bi se dodvorio međunarodnoj zajednici ali u kakvoj čak ni velika većina Bošnjaka ne želi živjeti. Time je nanio ogromnu štetu terminu „građanska država“ što je dovelo do općeg vakuma u bosanskohercegovačkoj politici da se ne glasa „za„ što bi trebalo biti normalno, nego se glasa „protiv“.

Osim toga, mišljenja je da uoči izbora u BIH ne može u dokumentu stajati da su za korupciju i nepotizam krive nacionalističke stranke svih triju strana pri čemu se na trećoj strani ne imenuje stranka i time se sve nenavedene stranke stavljaju pod sumnju da su nacionalističke i korumpirane.

-To je sav moj grijeh zašto me nacionalistički aktivisti optužuju pa čak prozivaju i fašistom čija se smrt traži po društvenim mrežama. Hvala Bogu ljudi u BiH su prepoznali moje dugogodišnje zalaganje za jedinstevnu BiH i dobro znaju da moraju svim snagama štititi suverenitet i integritet BiH i da to mogu samo oni sami, ali bez nacionalista. Građanima BiH nije problem Dayton dapače, već ga žele koristiti za bolju budućnost njihove djece, a koja može biti samo jedinstvena BiH – naglasio je Juratović.

Fokus.ba

MEDIJSKI PARTNERI PORTALA INSAJDER.MEDIA

NAŠ IZBOR