Je li sudija Branko Perić preuzeo slučaj da pod svaku cijenu oslobodi Novalića i ostale?

Sad je već jasno da će ovaj sudski proces ući u treću godinu suđenja. Naime, zbog ranije preuzetih obaveza sudije Radevića koji je angažovan i na drugim predmetima, u julu će moći biti održana samo dva ročišta i to 6.i 13. jula,a nakon toga suđenje se nastavlja tek u oktobru!

Pred Sudom BiH danas je održano ročište u predmetu “Fadil Novalić i drugi” u kojem se postupak vodi protiv optuženih koji su učestvovali u nabavci 100 respiratora ACM812 A kupljenih u aprilu 2020. godine za 10,5 miliona KM iz budžeta.

Suđenje je nastavljeno nakon jednomjesečne pauze do koje je došlo zbog odlaska u penziju predsjedavajuće Sudskog vijeća u ovom predmetu Džemile Begović, zbog čega je imenovan novi član Vijeća sudija Goran Radević, a kao predsjedavajući Vijeća u ovom predmetu je imenovan Branko Perić, dosadašnji član Vijeća.

Perić je rekao da je sudija Radević imenovan 26. maja i da se od tada upoznaje s predmetom i dosadašnjim tokom ovog sudskog procesa. Upravo zbog proceduralnih razloga danas nije bilo izvođenja novih svjedoka odbrane, niti materijalnih dokaza, nego se najviše razgovaralo o dinamici budućih ročišta.

S obzirom na to da procedure nalažu da ukoliko dođe do izmjena u sudskim vijećima onda se proces vraća na početak, ukoliko se strane u postupku ne saglase s tim da se ne ide s ponovnim izvođenjem dokaza. I Tužilaštvo BiH i odbrane optuženih u ovom predmetu danas su potvrdili da su saglasni s tim da se dokazi ne izvode ponovo.

Međutim, uprkos tome sad je već jasno da će ovaj sudski proces ući u treću godinu suđenja. Naime, zbog ranije preuzetih obaveza sudije Radevića koji je angažovan i na drugim predmetima, u julu će moći biti održana samo dva ročišta i to 6. i 13. jula, a nakon toga suđenje se nastavlja tek u oktobru!

OPTUŽENI MOGU NA ODMOR

Razlozi za to su kolektivni godišnji odmor u augustu, te opravdani razlozi zbog kojih jedan od advokata odbrane neće moći u septembru prisustvovati ročištima.

Po svemu sudeći, jasno je da do kraja godine ovaj proces neće moći biti doveden do kraja, a da će premijer Fadil Novalić i ministrica Jelka Milićević oslobođeni obaveze dolaska na suđenje moći mirno provesti godišnji odmor i predizbornu kampanju za svoje stranke SDA i HDZ.

Iako posljednjih mjeseci odbrana izvodi svoje svjedoke, Tužilaštvo BiH je u obavezi da izvede još jednog vještaka kojeg je najavilo još na početku suđenja. Riječ je o jednom stranom stručnjaku koji je već dostavio nalaz o namjeni respiratora ACM812 A, ali koji on treba predstaviti i u sudnici.

Poznato je da je ovaj vještak trebao svjedočiti video linkom putem međunarodne pravne pomoći. međutim, Sud BiH nije uspio realizirati svjedočenje na taj način, pa je sutkinja Džemila Begović dok je bila na čelu Sudskog vijeća, na jednom od ranijih ročišta kazala da to nije odgovornost Tužilaštva BiH, te je tužiteljima u ovom predmetu Mirzi Hukeljiću i Džerminu Pašiću kazala da oni stupe u kontakt s vještakom kako bi on došao u Sarajevo i iznio svoj nalaz u Sudu BiH.

Tužitelji su potom, također na jednom od ranijih ročišta, obavijestili Sud BiH da su kontaktirali vještaka i da je on voljan doći u BiH. Međutim, nakon toga je uslijedila pauza zbog odlaska sutkinje Begović u pauzu, a nije se znalo kada će biti naredna ročišta kako bi se s vještakom mogao utvrditi tačan termin dolaska.

Sve su ovo činjenice poznate sudiji Periću, jer je on i ranije bio u Sudskom vijeću, ali je danas Perić tužitelju Hukeljiću kazao da je “problem njihov vještak”, te je insistirao na preciznim odgovorima o dolasku tog vještaka,

NERVOZNI TON SUDIJE PERIĆA

Sudija Perić je u više navrata danas od tužitelja Hukeljića i to poprilično nervoznim tonom pitao “šta vještak treba da potvrdi”, “na koje će okolnosti vještak iznositi ” nalaz i slično.

Tužitelj Hukeljić je kazao da će taj vještak govoriti o svom nalazu da respiratori ACM812 A nisu namijenjeni za liječenje oboljelih od Covid 19, a zbog čega su nabavljeni. Hukeljić je podsjetio da Tužilaštvo BiH u optužnici i tvrdi da su nabavljeni respiratori koji ne služe svrsi nabave, a što vještak kojeg su pozvali, kako je rekao, to i potvrđuje.

Inače, iz dosadašnjeg suđenja bilo je jasno da je ovaj strani vještak već dostavio pisani nalaz o tome s čime je upoznato i Sudsko vijeće, pa je čudno da je sudija Perić već na prvom ročištu kao predsjedavajući Vijeće pokušao odgovornost zbog toga što vještak još nije došao pred Sud BiH svaliti samo na Tužilaštvo BiH, a još čudnije je potenciranje o okolnostima na koje će vještak iznijeti nalaz.

Marsela Bajramović, advokatica optuženog Fahrudina Solaka, suspendiranog direktora Federalne uprave civilne zaštite najavila je da će odbrana ovog optuženog odustati od četiri-pet svjedoka, ali je kazala da oni ne mogu jednog od planiranih svjedoka pozvati dok svoj nalaz ne iznese vještak Tužilaštva BiH, jer će, kazala je Bajramović “taj svjedok pobijati nalaz vještaka Tužilaštva BiH “. Ona je na tvrdnju tužitelja Hukeljića da je “vještak koji treba doći anesteziološke struke”, kazala da to nije tačno, te da je vještak Tužilaštva BiH inženjer.

Bajramović je pitala za mogućnost da se ovaj vještak pojavi na ročištu 13. jula, međutim tužitelj Hukeljić je kazao da o tome tek treba razgovarati s vještakom i ne može ništa reći dok s njim ne obavi razgovor.

Podsjećamo, za zloupotrebu položaja prilikom nabavke respiratora sudi se federalnom premijeru Fadilu Novaliću, suspendovanom direktoru FUCZ-a Fahrudinu Solaku, direktoru firme “F.H. Srebrena malina” Fikretu Hodžiću, kao i samoj firmi, te federalnoj ministrici finansija Jelki Milićević, kojoj je na teret stavljen nesavjestan rad u službi.

Fokus.ba

MEDIJSKI PARTNERI PORTALA INSAJDER.MEDIA

NAŠ IZBOR