Javio se i autoubica koji je 1995.g. još piškio u pijesku!

– Bihać nikad ne bi bio deblokiran da nije bilo naše vojske. Bosanski Srbi ne bi nikada položili oružje da ih vojska nije slomila. 30 godina kasnije mi se i dalje moramo objašnjavati i ispričavati. Ne, draga gospodo. Naš je put bio ispravan, civiliziran, i, kao u svakom ratu, bio je krvav – kazao je Milanović.

I mi smo dali značajan doprinos. Hrvatska nije oslobodila ni djelić naše teritorije, bili smo na granici s Hrvatskom. Kada je počela Oluja, mi smo već ujutro 5. avgusta 1995. bili u koordinaciji s hrvatskom vojskom gdje smo oslobodili pojas koji ide prema nama. Takozvana vojska SAO Krajine je vršila napade na naš teritorij. Naravno da nismo mogli oslobađati Hrvatsku u cijelosti, ali najbliža nam je teritorija bila do Karlovca. U samoj operaciji smo dali učešće i ovaj pojas prema nama, 20-tak kilometara u dubini u teritoriju Hrvatske smo mi oslobodili, Pltivice, Rakovicu… – kazao je Abdić Milanoviću.

Svoj komentar na Milanovićeve izjave imala su predstavnici Stranke za Bosnu i Hercegovinu.

Stranka za BiH: Predsjedniče Milanoviću itekako se trebate “ispričati”!

Bosna i Hercegovina već mjesecima trpi sinhroniziranu harangu zvaničnika Republike Hrvatske usmjerenu protiv državnosti, suvereniteta i teritorijalnog integriteta naše domovine. Prljava kampanja, prepuna neistina i historijskih falsifikata, ciljano je usmjerena podršci propalom zločinačkom političkom projektu, obnovi Herceg-Bosne.

Već mjesecima slušamo najprizemnije uvrede iz usta predsjednika Republike Hrvatske Zorana Milanovića upućene građanima Bosne i Hercegovine i našoj državi. Pri tome se predsjednik Milanović ni malo ne libi iznosti neistine i falsificirati historijske fakte. Posljednje u kontinutitetu prljave kampanje protiv Bosne i Hercegovine je i njegovo obraćanje u Kninu.

Na prvom mjestu, predsjedniče Milanoviću, akcija Oluja ne bi bila moguća bez učešća Armije Republike Bosne i Hercegovine, odnosno njenog V korpusa. Niste vi oslobodili Bihać kao što tvrdite, već je Bihać oslobodio dijelove Republike Hrvatske i vi danas ne biste stajali u Kninu da nije bilo hrabrih Krajišnika. U tim operacijama, na jučerašnji dan, poginuo je i jedan od najvećih sinova naše domovine, komadant 505. bužimske brigade, Zlatni ljiljan ARBiH Izet Nanić. Nek mu je vječna slava i hvala na onome šta je učinio za svoju domovinu Bosnu i Hercegovinu.

A šta je vaše hvala gospodine predsjedniče!? Od sporazuma Cvetković – Maček iz 1939. godine, pa do sastanka Miloševića i Tuđmana u Karađorđevu 1991. godine, kontinuitet hrvatske politike prema Bosni i Hercegovini su stalni pokušaji podjele naše države u kojima je Republika Hrvatska jedan od aktera.

Ako ste zaboravili gospodine predsjedniče, podsjetićemo Vas na utemeljenje Hrvatske zajednice Herceg-Bosne, 18. novembra 1991. godine, pred Međunarodnim sudom pravde u Den Haagu osuđenog udruženog zločinačkog poduhvata. Poduhvata čija djela najjasnije govore šta jeste, a šta niste htjeli u Bosni i Hercegovini.

Podsjetićemo vas na vaš “ispravni i civilizirani put”, ali na onaj dio o kome jučer u Kninu niste govorili, jer je popločan rušenjem spomenika kulture i ljudske civilizacije poput Starog mosta u Mostaru, logorima poput Dretelja i brutalnim zločinima poput masakra civila u Ahmićima. Gospodine predsjedniče, itekako imate za što da se “ispričate”, kako bi na temeljima istine i pravde gradili prijateljske i dobrosusjedske odnose.

Možete i nastaviti svakodnevno iznostiti neistine, ali nikada nećete moći sakriti historijske činjenice o aktivnom učešću Republike Hrvatske u rušenju naše države, niti koliko je Bosna i Hercegovina pomogla Republici Hrvatskoj u njenim najtežim trenucima. Možete nastaviti i sa uvredama prema građane Bosne i Hercegovine, ali takav način komunikacije, prema svojim susjedima i prijateljima, samo pokazuje koliko je Vaša ”politika” nazadani, isprazni populizam i koliko ste obezvrijedili instituciju države na čijem ste čelu, pretvarajući je u crnohumorni reality show.

Crna-hronika.info

MEDIJSKI PARTNERI PORTALA INSAJDER.MEDIA

NAŠ IZBOR