Izetbegović šalje dronove u Gazu

Izraelski diplomatski izvori su potvrdili kako su pod egipatskim posredništvom u toku mirovni pregovori o postizanju primirja u pojasu Gaze.

Prema informacijama koje su potvrdili politički izvori iz Izraela u toku su pregovori o postizanju primirja u Gazi, ali postoji vremensko ograničenje za postizanje sporazuma.

Egipatski izvori su izjavili da kako vrijeme prolazi i humanitarna situacija se pogoršava rastu šanse da se Hamas uključi u sukob. Prema njihovom mišljenju ukoliko u roku od 48 sati ne dođe do primirja, Hamas će se uključiti u borbu.

Šef Shin Bet-a, unutrašnje obavještajne službe Izraela je na sastanku sigurnosnog kabineta ministara rekao kako je vojska ispunila većinu svojih ciljeva u Gazi.

Zvi Bar’el, izraelski novinar u analizi za časopis Hareetz, napisao je kako su u ovom sukobu suprotni interesi Islamskog džihada i Hamasa u pojasu Gaze. Prema njegovom mišljenju dok Hamas želi da razvija Gazu, interesi Islamskog džihada ne idu dalje od osiguravanja sredstava za vođenje sukoba.

Islamski džihad koristi izraelske napade kako bi ugrozio Hamasov monopol i kontrolu u pojasu Gaze. Iako Hamas učestvuje u pregovorima pod posredništvom Egipta, Islamski džihad je poručio da nemaju crvene linije i da neće biti primirja i medijacije.

Palestinski mediji su javili kako su u jutarnjim satima ubijene još dvije osobe u izarelskom napadu na sjeverni dio Gaze. Prema informacijama jedna osoba je ubijena prilikom pokušaja da pomogne ranjenima. Do sada je u napadima ubijeno 29 Palestinaca.

Insajder.media

MEDIJSKI PARTNERI PORTALA INSAJDER.MEDIA

NAŠ IZBOR