Izetbegović provaljen k’o fišek

-Na temelju onoga što je postignuto u Mostaru pokušalo se da se to prenese i na državni nivo, odnosno reformu izbornog zakona za cijelu državu. Da se na novi način razmotri pitanje konstitutivnih naroda i Ostalih, da se posveti pažnja presudi Sjedić-Finci i tako dalje.

Ovako je Kristijan Šmit (Christian Schmidt) u intervju koji je dao za jedan sarajevski medij odgovorio na pitanje koje se ticalo promjena Izbornog zakona i rješenja koja su se kao opcija našla na stolu.

Na ovaj način Kristijan Šmit (Schmidt) potvrdio je ono što mogi već sedmicama špekulišu – da je Mostarski sporazum kojim je nakon 12 godina omogućeno održavanje lokalnih izbora u Mostaru, služio kao osnov međunarodnoj zajednici za rješenja za izborni zakon i na višim nivoima.

Ono što je poseban dio sporazuma koji je potpisan u Mostaru između Čovića i Izetbegovića je tačka koja se tiče „legitimnog predstavljanja“.

U tački 2. ovog Sporazuma navodi se kako će stranke potpisnice ovog sporazuma „Pristupiti implementaciji tačke 1. ovog Sporazima, počevši s izradom izmjena i dopuna Izbornog zakona BiH, kako bi se osigurao legitiman izbor i legitimno predstavljanje konstitutivnih naroda i građana na svim administrativno-političkim nivoima, u Predsjedništvu BiH i Domovima naroda, kao i osigiralo aktivno i pasivno glasačko pravo svakog građanima na teritoriji na cijeloj teritoriji Bosne i Hercegovine“.

I dok sjedne strane Bakir Izetbegović, SDA i njihova obavještajno-medijska mašinerija šire bjesomučno propagandu kako su zapadne sile zbog predloženih izbornih rješenja navodno usmjerene protiv Bošnjaka i BiH te kako se oni tome jedini istrajno opiru, paradoks je da se međunarodna zajednica u predlaganju rješenja vodi samo onim što je Bakir Izetbegović već potpisao s Draganom Čovićem.

Avaz.ba

MEDIJSKI PARTNERI PORTALA INSAJDER.MEDIA

NAŠ IZBOR