Izetbegović daje sve što Čović poželi, samo da mu ne dira(ju) Sebiju

Nakon što su SDA i HDZ danas glatko usvojile nazadni, diskriminatorni zakon kojom se stvara etnička policija u HNK, zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda PSBiH i predsjednik SDA Bakir Izetbegović napao je Dragana Čovića u Sarajevu, piše Raporta.ba.

Tako dok se stranački poslušnici lako u Mostaru dogovore kako podijeliti policiju, ustrojiti je po stranačko-etničkim principima, stranački lideri se kao napadaju i vode žestoku borbu u Sarajevu.

Izetbegović je tako kao Čovića napao zbog izmjena Izbornog zakona koje su usvojene u Domu naroda BiH. Izetbegović tako smatra da nije moguće da prijedlog HDZ-a BiH/HNS-a o izmjenama i dopunama Izbornog zakona BiH, koji je danas usvojen u Domu naroda, prođe kroz kompletnu Parlamentarnu skupštinu BiH.

“Cilj je bio od početka poslati poruku da je u jednom od domova zakon usvojen i to je razlog što mi nismo dopustili da se to lako desi. Napravili smo jednu malu političku dramu oko svega toga, zaustavljali, kočili, da bismo jednostavno stavili reflektor na to pitanje, da se ne bi olako poslala poruka prema recimo Briselu da je zakon ipak prošao u jednom od domova. Međutim, kroz Predstavnički dom sigurno neće proći”, naglasio je Izebegović.

Dodao je da je u njemu sve sporno, a prije svega to što nije dogovoreno. Uz medijaciju prijatelja iz međunarodne zajednice, kako je naveo Izetbegović, uspjeli su se približiti u mnogim elementima.

“Dakle, nije to taj prijedlog, niti neumski, niti poslije sarajevski, ovo što je predložio HDZ. To je potpuno jednostrani prijedlog HDZ-a koji bi poništio mogućnost da se ikada više implementiraju presude Evropskog suda za ljudska prava, čija je implementacija uslov za napredak BiH na evropskom putu”, dodao je Izetbegović.

Dom naroda FBiH bi se, prema njegovim riječima, pretvorio u jedan alat kojim bi se ovakve blokade, kakve sada postoje Federaciji BiH, ovjekovječile. Preporuke OSCE-a, GRECO-a itd. ne bi bile ugrađene, a koje se odnose na fer i poštene i tarnsparentne izbore.

“Sve je urađeno jednostrano, onako kako to odgovara HDZ-u, a u tome ih je pomogao njihov partner SNSD”, naveo je Izetbegović.

Raporta.ba

MEDIJSKI PARTNERI PORTALA INSAJDER.MEDIA

NAŠ IZBOR