Čović poručio da nada umire posljednja!

Na današnjoj sjednici delegati Doma naroda Parlamenta Bosne i Hercegovine usvojili su HDZ-ov prijedlog izmjena i dopuna Izbornog zakona.

Naime, izmjene i dopune Zakona je podržalo sedam delegata, šest je bilo protiv, dok je jedan delegat bio suzdržan. Da bi izmjene i dopune ovog zakona stupile na snagu, potrebno je da ih usvoji i Zastupnički dom Parlamenta Bosne i Hercegovine.

Nakon održane sjednice na konferenciji za medije se obratio i lider HDZ, Dragan Čović koji je kazao kako je incijativa prošla u poslovničku proceduru te kako se nada da će u Predstavničkom domu imat kvalitetnu raspravu sa dovoljno mudrih ljudi.

“Bošnjačka strana je pod svaku cijenu htjela da zadrži status Quo. Mi smo jednostavno bili prinuđeni da napravimo ovakvu jednu inicijativu. Uradili smo jednu dobru stvar i nadamo se da će biti dovoljno mudrih ljudi kako bi napravili preinake u izbornom zakonu. Ukoliko se usvoji osigurat će se sve da možemo ići u kampanju. Potrebno je da uspostavimo nakon izbora vlast i da stvorimo ambijent da možemo ići ka kandidatskom statusu EU”, kazao je Čović.

Između ostalog, naveo je kako je razočaran što predlagači određeni zakona i inicijativa nisu bili prisutni na sjednici.

“Kada smo raspravljali o budžetu nije bilo predstavnika ni Predsjedništva BiH, a skoro cijela sjednica je bila bez prisustva članova Vijeća ministara. To je neprihvatljivo. Vodili smo raspravu svjesni ambijenta u kojem se nalazimo i svjesni činjenice da je za neke već počela izborna kampanja. Nastojali smo da ne bude prostora za politički marketing na dnevnom redu naše sjednice”, kazao je Čović.

Insajder.media

MEDIJSKI PARTNERI PORTALA INSAJDER.MEDIA

NAŠ IZBOR