I Komšić se počeo sprdati sa Izetbegovićem

Lider Demokratske fronte Željko Komšić kritizirao je predsjednika SDA Bakira Izetbegovića zbog toga što je pristao na tzv. sastanak “predstavnika naroda” u Briselu pod pokroviteljstvom evropskog komesara Olivera Varhelyija. Osim Izetbegovića na sastanak su pozvani i lideri HDZ-a i SNSD-a Dragan čović i Milorad Dodik.

Komšić je upozorio Izetbegovića da od Varhelyija ne može ništa dobro očekivati te da pravi veliku grešku. U nastavku preenosimo njegovu reakciju u cijelosti:

“Potpuno beskorisno i bespotrebno Izetbegović pravi veliku grešku. Jasno mu je zašto ga Varhelyi zove i zašto istovremeno zove Čovića i Dodika a također zna da od Vahrelyia ništa dobro ne može očekivati.

Kao što mu je jasno da će Varhelyi tzv “šatl diplomatijom” pokušati uspostaviti dijalog “plemenskih poglavica” koji gazduju “svojom teritorijom”.

Od toga ne može biti nikakve koristi, samo se daje legitimacija jednom pogledu koji na BiH gleda kao na društvo plemenskih zajednica, a ne jednakih građana.

Izetbegoviću je također jasno da Varhelyi ne može isporučiti kandidatski status BiH, pogotovo ne nakon sjednice Evropskog vijeća i njegovih zaključaka kao i da to nije niti posao niti nadležnost samog Varhelyija.

Kada se na to doda i činjenica da Izetbegović ima namjeru nakon Brisela posjetiti Zagreb, parafrazirao bih ovom prilikom riječi pokojnog Mladena Delića – ‘ne sam Barkire, ne sam’”.

Raport.ba

MEDIJSKI PARTNERI PORTALA INSAJDER.MEDIA

NAŠ IZBOR