I danas u Sarajevu predstava “Jazavac pred sudom

U Sudu BiH danas je održan nastavak suđenja federalnom premijeru Fadilu Novaliću i ostalima u vezi sa nabavkom 100 kineskih respiratora u vrijednosti od 10.530.000 KM.

Osim premijera FBiH Fadila Novalića, za spornu nabavku respiratora optuženi su suspendovani direktor Federalne uprave civilne zaštite Fahrudin Solak, ministrica finansija FBiH Jelka Milićević i vlasnik preduzeća “Srebrena malina” Fikret Hodžić.

Poznato je da je nakon odlaska sutkinje Džemile Begović u penziju, predsjedavajući vijeća u ovom predmetu sada sudija Branko Perić, dok je novi član vijeća sudija Goran Radević.

Na današnjem pretresu državni tužilac Mirza Hukeljić i odbrane optuženih bili su saglasni da se preuzmu ranije izvedeni dokazi te da se pretres nastavi bez ponovnog izvođenja dokaza.

Odgovarajući na pitanje sudije Branka Perića, tužilac Hukeljić je potvrdio da je vještak tužilaštva koji živi i radi van BiH spreman doći u Sarajevo radi izvođenja svog nalaza.

  • U najkraćem vještak će govoriti o tome da respiratori koji su nabavljeni nisu podobni za liječenje pacijenata s COVID 19- kazao je tužilac Hukeljić.

Braniteljica Fahrudina Solaka, advokatica Marsela Bajramović ukazala je da su njihovi sljedeći svjedoci u vezi s nalazom pomenutog vještaka, odnosno da će pobijati njegov nalaz.

Dogovoreno je da je sljedeći nastavak suđenja bide 6. jula te da će tada odbrana Solaka nastaviti sa ulaganjem materijalnih dokaza, a za pretres zakazan 13. jula će se naknadno utvrditi dinamika izvođenja dokaza.

Sudija Perić je potom ukazao da će usklijediti veća pauza, što zbog predmeta sudije Radovića, zatim godišnjih odmora te privatnih razloga branitreljice Fikreta Hodžića Mirne Avdibegović. Suđenje će prema riječima Perića biti nastavljeno nekad u oktobru , a o ćemu će strane biti obaviještene.

Dakle, prema ovoj dinamici, presuda Novaliću i ostalima neće biti izrečena prije oktobarskih izbora, a kako se čini ni dugo poslije.

Trgovina uticajem

Podsjećamo, Novalić, Solak i Hodžić optuženi su za udruživanje radi činjenja krivičnih djela u vezi sa djelima zloupotreba položaja ili ovlaštenja, te primanje nagrade ili drugog oblika koristi za trgovinu uticajem.

Njih optužnica tereti i za pranje novca, falsifikovanje ili uništavanje poslovnih ili trgovačkih knjiga ili isprava, falsifikovanje službene isprave i povredu obaveze vođenja trgovačkih ili poslovnih knjiga i sastavljanja finansijskih izvještaja i njihovo falsifikovanje ili uništavanje.

Milićević je optužena za nesavjestan rad u službi.

Avaz.ba

MEDIJSKI PARTNERI PORTALA INSAJDER.MEDIA

NAŠ IZBOR