I Čavara u “elitnom društvu”

Američko Ministarstvo finansija proširilo je danas listu sankcionisanih osoba iz Bosne i Hercegovine.

Na listi su se našli Marinko Čavara, predsjednik Federacije Bosne i Hercegovine i Alen Šeranić, ministar zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske.

Kako stoji na stranici američkog State Departmenta onji su ugrozili stabilnost regiona potkopavanjem Dejtonskog mirovnog sporazuma i demokratskih procesa ili institucija.

Današnja akcija jača posvećenost Sjedinjenih Država promicanju odgovornosti na Zapadnom Balkanu, uključujući one zvaničnike koji potkopavaju demokratske procese ili institucije na Zapadnom Balkanu i time ugrožavaju mir, stabilnost i prosperitet svojih zemalja.

“Marinko Čavara i Alen Šeranić su svaki nastojali slijediti etnonacionalističke i političke agende na račun demokratskih institucija i građana Bosne i Hercegovine,” rekao je Brian E. Nelson, podsekretar trezora za terorizam i finansijsku obavještajnu službu.

“Današnja akcija pokazuje čvrstu opredijeljenost Sjedinjenih Država stabilnosti i prosperitetu Bosne i Hercegovine”, dodao je on.

Čavara je uvršten na listu zbog odgovornosti za ili saučesništvo, zbog direktnog ili indirektnog učešća, kršenja ili djelovanja koja predstavljaju opstrukciju ili prijete provedbi bilo kojeg regionalnog sigurnosnog, mirovnog sporazuma ili sporazuma o saradnji ili o obostranom priznanju, okvirnog sporazuma ili mehanizma koji se odnosi na Zapadni Balkan.

“Pored ovoga, Čavara je stavljen na listu zbog odgovornosti za ili saučesništvo, zbog direktnog ili indirektnog učešća u aktivnostima ili politikama koje podrivaju demokratske procese ili institucije na Zapadnom Balkanu”, ističe se u saopćenju.

Šeranić je stavljen na listu zbog promovisanja secesionističkih aktivnosti RS-a, jer je vodio proces usvajanja Zakona o lijekovima i medicinskim sredstvima RS kojeg je njegovo ministarstvo uputilo Narodnoj skupštini RS na razmatranje.

“Ovaj zakon, koji još nije stupio na snagu, predviđa uspostavu nove agencije samo u okviru RS što bi poremetilo ovlaštenja državne Agencije za lijekove i medicinska sredstva. Šeranić je javno priznao da ovaj zakon preslikava funkcije Agencije za lijekove na državnom nivou, s time što se uspostavom agencije prema ovom zakonu prenose ovlasti sa agencije na državnom nivou na regulatorni autoritet za lijekove i medicinska sredstva u okviru RS. Zbog postojanja institucije na državnom nivou koja služi RS i FBiH, formiranje ove nove agencije na entitetskom nivou predstavlja opstrukciju ili prijetnju provedbi Daytonskog mirovnog sporazuma”, navedeno je u saopćenju.

Šeranić je uvršten na listu zbog odgovornosti za ili saučesništvo, zbog direktnog ili indirektnog učešća, kršenja ili djelovanja koja predstavljaju opstrukciju ili prijete provedbi bilo kojeg regionalnog sigurnosnog, mirovnog sporazuma ili sporazuma o saradnji ili o obostranom priznanju, okvirnog sporazuma ili mehanizma koji se odnosi na Zapadni Balkan.

Pored ovoga, Šeranić je stavljen na listu zbog odgovornosti za ili saučesništvo, zbog direktnog ili indirektnog učešća u aktivnostima ili politikama koje podrivaju demokratske procese ili institucije na Zapadnom Balkanu.

Insajder.media

MEDIJSKI PARTNERI PORTALA INSAJDER.MEDIA

NAŠ IZBOR