Hrvatsko ministarstvo obrane spava zimskim snom usred ljeta

U subotu u 12:17 sati Zagrebom i okolicom odjeknuo je snažan zvuk poput eksplozije. Mnogi su se građani zabrinuli, a neki su čak prijavu unijeli u aplikacije za potres. Zagrebački vatrogasci potvrdili su da se radi o probijanju zvučnog zida.

Prije probijanja zvučnog zida, oglasile su se i sirene, što je dodatno uznemirilo građane. Ipak, to je uobičajeno za svaku prvu subotu u mjesecu.

“Provjera sustava javnog uzbunjivanja provodi se svake prve subote u mjesecu u 12 sati. Redovno ispitivanje ispravnosti sustava javnog uzbunjivanja provodi se svake prve subote u mjesecu u 12:00 sati oglašavanjem znaka „prestanak opasnosti“, čime se kontrolira funkcionalnost sustava javnog uzbunjivanja, a ujedno uvježbava rukovanje sustavom i provjerava djelotvornosti protokola potpisanih s elektroničkim medijima”, piše na stranicama Civilne zaštite RH.

Na stranicma MORH-a, gdje se inače objavljuju najave o mogućem probijanju zvučnog zida, nema obavijesti za građane. Posljednja najava objavljena je 24. lipnja. Javili su se naknadno iz Ministarstva, no ‘debelo’ nakon što je došlo do probijanja zvučnog zida.

“U okviru zadaća Hrvatskog ratnog zrakoplovstva piloti 191. eskadrile lovačkih aviona 91. krila u subotu, 2. srpnja 2022., u vremenu od 12 do 14 sati provode letove tijekom kojih se može očekivati probijanje zvučnog zida.

Sve aktivnosti provode se u područjima propisanih zona letova sukladno regulativi i pravilima koji reguliraju uporabu zračnog prostora u Republici Hrvatskoj.

Letovi se provode na području Zagrebačke, Požeško-slavonske, Osječko-baranjske, Virovitičko-podravske, Bjelovarsko-bilogorske i Koprivničko-križevačke županije na visini iznad 10 000 metara, uz pridržavanje svih sigurnosnih mjera.

Molimo građane za razumijevanje”, objavili su.

Nacional.hr

MEDIJSKI PARTNERI PORTALA INSAJDER.MEDIA

NAŠ IZBOR