Domljan: Domaći ‘profiteri’ podvostručili inflaciju u BiH

Vjekoslav Domljan – profesor, istraživač, konzultant i rektor Sarajevo School of Science and Technology – za Bloomberg Adriju je rekao da se uvozna inflacija u Bosni i Hercegovini povećala djelovanjem domaćih aktera. Istaknuo je da je inflacija udar na slabe i siromašne.

“Guru neoliberalne ekonomski misli, Milton Friedman tvrdio je da je inflacija uvijek i svugdje monetarni fenomen”, kazao je Domljan. “No, što se tiče BiH, barem na kratak rok gledano, nije u pravu. Centralna banka BiH je zadnja koju bi trebalo kriviti za inflaciju.”

Dodao je da Steve Hanke, guru currency board režima, koji, gdjegod se pojavi visoka inflacija, trči s prijedlogom za uvođenje currency boarda, može lako vidjeti da je i u Bugarskoj i u BiH, inflacija znatno veća nego u eurozoni za koju su lev i KM vezani.

Inflacija nije globalni fenomen. Niz zemalja i dalje imaju niske razine inflacije jer im nisu naudile visoke cijene energije i hrane. Kao primjer Domljan navodi Hong Kong koji ima currency board i inflaciju od 1.7 posto (iako je u travnju iznosila 1.6 posto).

“No, Hong Kong nema centralnu banku niti ortodoksni currency board, jer ima politiku otvorenog tržišta. I bh. banke godinama pišu Centralnoj Banci da uvede repo poslove, no nema odgovora a kamoli akcije”, naglašava profesor. “Vade se na zakon koji im to ne omogućava, a ne predlažu izmjene zakona nego se bave prostornim planovima.”

Za rast infalcije u BiH, odnosno, njeno dvostruko jačanje Domljan kaže da su najzaslužnija bila djelovanja domaćih aktera. Sve je počelo s navalom građana na namirnice. Krenula je prekomjerna kupovina namirnica od jestivog ulja pa nadalje.

“To su iskoristili profiteri, tj. brojni trgovci i proizvođači, i otpočeli divljanje cijena. Na to su reagirali i drugi te se stvorila spirala cijena inputa i cijena outputa na što se nadovezala i spirala cijena i plaća kojoj ton daje država – ona čija je zadaća prekinuti sve spirale”, kazao je Domljan.

Rektor Sarajevo School of Science and Technology kazao je za Bloomberg Adriju da je Proudhonov poučak da je vlasništvo krađa (što je Rojs preveo na srednji južnoslavenski kao “tko je jamio, jamio”) dobiva monetarnu verziju.

“Naime, što inflacija više raste, to se više vrši preraspodjela dohotka i imovine. Inflacija je regresivnija od bilo kojeg poreza”, naveo je Domljan. “To je udar na siromašne i slabe poput prekarijanca, penzionera, studenta i svih onih koji ne mogu indeksirati svoje dohotke.”

Za kraj navodi da nam ostaje čekati da se monetarni požar – na koju i vlast, opijena monetarnom iluzijom, dosipa ulje – sam ugasi.

“Jer, ipak, na srednji rok, Friedman bi trebao biti u pravu i currency board bi trebao nastaviti djelovati kako je djelovao i prije rusko-ukrajinskog rata”, ističe Domljan. “U međuvremenu će mnogi ostati kratkih rukava.”

Bljesak.info

MEDIJSKI PARTNERI PORTALA INSAJDER.MEDIA

NAŠ IZBOR