Djed od kloca Zahiragića je bio istaknuti komunistički aparatčik u Jugoslaviji. Mašala.

Film „Blum“ u režiji Jasmile Žbanić pokazao je mnogo toga. Žbanić je još ranije kazala kako je motivacija za stvaranje dokumentarca o bivšem direktoru Energoinvesta i gradonačelniku Sarajeva bila jer “je zainteresovana za ljude koji su, radeći svoj posao, uticali na društvo”.

Emerik Blum je u ratom razrušenoj Bosni i Hercegovini od malog biroa sa nekoliko zaposlenih napravio uspješnu svjetsku firmu Energoinvest koja je vodila Bosnu i Hercegovinu i cijelu Jugoslaviju naprijed u – danas nezamislive – uspjehe i prosperitet.

Kao i uvijek kad je riječ o velikim ljudima i priči koja je nevjerovatna, nađe se tako neko da pripiše neki uspjeh koji veze nema ni sa čim.

Haris Zahiragić, kadar SDA, zastupnik u Skupštini Kantona Sarajevo dosjetio se da je i njegov dedo dio priče Energoinvest, a što je najvažnije dedo mu glasa za SDA.

Kad pomislite nema dalje, a ono ima još dalje.

“Kada smo kod Bluma, moj dedo je bio član UO koji je imenovao Bluma za direktora Energoinvesta, a kasnije i sam jedan od direktora-Dalekovoda. Prošao je u Energoinvestu sve, od fizičkog, preko VKV radnika, pa do ekonomiste, šefa finansija i na poslijetku direktora. I da, dedo glasa za SDA”, napisao je Zahiragić.

Bosnainfo.ba

MEDIJSKI PARTNERI PORTALA INSAJDER.MEDIA

NAŠ IZBOR