Čovjek s američke crne liste dobiva u BiH unosne poslove, a najveći financijeri MUP

Kompanija “AC Quattro”, u vlasništvu čovjeka s američke crne liste Bakira Alispahića, zaključila je 14. decembra 2020. godine ugovor s Direkcijom za koordinaciju policijskih tijela BiH (DKPTBiH) težak 277.692 marke, otkriva „Dnevni avaz“.

Radi se o poslu nabavke službenih motornih vozila za potrebe ove policijske agencije, s Mirsadom Vilićem na čelu.

Milioni KM

Ovo je još jedan dokaz da Alispahić u Federaciji BiH nema nikakve sankcije ni posljedice u poslovanju iako je na crnoj listi SAD više od 20 godina i da uredno završava poslove i s policijskim agencijama. Najbolji dokaz za to su javni tenderi i nabavke.

Poslovi koje Alispahić sklapa s državnim institucijama, policijskim agencijama i mnogobrojnim državnim firmama najbolje oslikavaju činjenicu da pojedinci u Federaciji BiH svjesno dovode u pitanje kredibilitet SAD.

Naročito ako se pročita obrazloženje zbog čega je Alispahić, koji je povezan s iranskim službama, dospio na crnu listu SAD.

Podsjećamo, Avaz.ba prekjučer je objavio da je Alispahićeva firma “AC Quattro” od maja 2020. do novembra prošle godine dobila poslove teške više od milion maraka od brojnih državnih institucija koje su poslovale s njom.

Ugovor koji je Direkcija za koordinaciju policijskih tijela BiH dodijelila „AC Quattru“ dokazuje da nije samo Sudska policija poslovala s ovom firmom.

Upravu ove firme čine Alispahićevi sinovi Mirza i Haris Alispahić, što potvrđuje i Registar poslovnih subjekata u FBiH.

Također, osim 24. maja prošle godine, kada je Sudska policija FBiH potpisala dva ugovora s ovom firmom teška 157.560 KM, godinu ranije, tačnije 18. juna 2020., dodijelili su im ugovor vrijedan 163.771 KM, koji se odnosi na „nabavku putničkih specijalnih policijskih automobila“.

Osim policijskih agencija, s Alispahićevom firmom uredno posluju i Vlada FBiH, Finansijska policija FBiH, kantonalni MUP-ovi, Državni parlament.

I Zavod za Hitnu pomoć dodijelio je ovoj firmi ugovor vrijedan 29.900 KM, a Registar vrijednosnih papira 48.333 KM. Radi se o nabavci jednog putničkog motornog vozila.

Zašto je završio na crnoj listi

Alispahića je administracija tadašnjeg američkog predsjednika Bila Klintona (Bill Clinton) stavila na listu zbog njegove ključne uloge u formiranju ilegalnog terorističkog kampa na Pogorelici.

Amerikanci su mu uveli sankcije zbog organiziranja i učestvovanja u radu ovog iranskog kampa, gdje su se obučavale strane ubice za ratovanje i ubijanje, a za koji su vlasti BiH permanentno tvrdile da ne postoji. Kamp je zatvoren nakon intervencije američkih vojnih snaga početkom 1996. godine. U vrijeme formiranja kampa Alispahić je bio ministar MUP-a BiH.

Avaz.ba

MEDIJSKI PARTNERI PORTALA INSAJDER.MEDIA

NAŠ IZBOR