Ministar sigurnosti BiH Selmo Cikotić se izjasnio da nije kriv za zloupotrebu položaja

Selmo Cikotić, aktuelni ministar sigurnosti Bosne i Hercegovine negirao je krivicu pred Državnim sudom za zloupotrebu položaja, odnosno navode optužnice koja ga tereti da je u periodu od 2009. do 2011. godine, kada je obnašao funkciju državnog ministra obrane, oštetio budžet BiH za iznos od oko 9,7 miliona KM.

Na današnjem ročištu pred Sudom Bosne i Hercegovine Selmo Cikotić izjasnio se da nije kriv za djela koja se optužnicom Tužiteljstva BiH stavljaju na teret.

Kako je ranije priopćeno iz Tužiteljstva BiH, Cikotić se tereti da je, u periodu od 2009. do 2011. godine, zlouporabio službeni položaj državnog ministra obrane tako što je na nezakonit način pogodovao kupcu, na štetu ministarstva kojim je rukovodio, prilikom plana izvoza i prodaje viškova zastarjelog oružja, municije i vojne opreme.

“U optužnici se navodi da je optuženi potpuno nezakonito i zaobilazan predviđene zakonske procedure, bez upoznavanja svojih zamjenika, kao i Predsjedništvo BiH, vrši izmjene ugovora, nakon čega je poduzeću ‘Scout’ doo Zagreb, umjesto zastarjelog naoružanja i općine, koje je i bilo predviđeno za otpis i prodaju kako bi se smanjili troškovi čuvanja i održavanja, izmjenama ugovora o izvozu oružja i općini veće kvalitete i potražnje na tržištu, pa je na taj način oštetio budžet BiH za iznos od oko 9,7 milijuna KM, kao i drugima pribavio imovinsku korist u višemilionskom iznosu”, navodi se u ranijem priopćenju Tužiteljstva BiH.

Prema optužnici, Cikotić je, kao službena osoba u organima izvršne vlasti u BiH, svojim radnjama prouzročio štetu po proračunu BiH i pribavio drugu imovinsku korist u velikom iznosu, čime je produženo krivično djelo zlouporabe položaja ili ovlaštenja.

Kako je navedeno, Tužiteljstvo BiH će krivicu optuženog dokazivati ​​saslušanjem većeg broja svjedoka i stručnih vještaka i prilaganjem više stotina materijalnih dokaza.

Cikotiću bi u narednom periodu trebalo početi suđenje.

INSAJDER.Media

MEDIJSKI PARTNERI PORTALA INSAJDER.MEDIA

NAŠ IZBOR