test

Bivši ministar obrane Kotromanović do ‘grla’ je povezan s Rusima, a portalu Direktno odbio je odgovarati na pitanja i svoje veze

Naime, kako je javnosti već poznato propitkivanje povezanosti Kotromanovića i Rusa započelo je otkrivanjem njegova tajnog posjeta Malom Lošinju. Podsjetimo, tada je bivši ministar obrane sa suprugom i kćeri koristio Vladin avion za ”privatne svrhe”, za što ga je Povjerenstvo za sprječavanje skoba interesa kaznilo s 30.000 kuna godinu dana kasnije.

Spomenuto putovanje odvijalo se od 12. do 14. studenog 2015. Svrha putovanje, sada je jasno nije bila privatne naravi, već susret s ruskim lobijima koji su uz pomoć ministra Kotromanovića željeli ostvariti ciljeve kojima bi učvrstili ili povećali ruski utjecaj na ovaj dio Europe.

Njihov cilj bila je vojarna Kovčanje na otoku Mali Lošinj. Naime, kako su mediji već izvještavali, sponzor ministrovog putovanja bio je Mihajlo Perenčević, predstavnik ruskog kapitala u Jadranka Hotelima Lošinj preko kojeg su Rusi pokušali kupiti spomenutu vojarnu. Petričević je u fokus javnosti ponovno dospio upravo zbog ruske agresije na Ukrajinu i sankcijama koje su mu nametnute zbog njegove povezanosti s ruskim kapitalom, ali i visokopozicioniranim osobama unutar Kremlja.

Zanimljivo je da je Kotromanović i prije posjeta Lošinju već razgovarao s Rusima oko prodaje vojarne ruskim ulagačima, a izvori koje mediji imaju potvrdili su kako je prilikom tog posjeta Perenčević jasno dao do znanja da je ministar obrane već odradio dio posla. Točnije, prije toga Kotromanović je zajedno s tadašnjim načelnikom Glavnog stožera generalom Dragom Lovrićem već usuglasio plan razvoja Hrvatske vojske prema kojem se vojarna Kovčanje trebala klasificirati neperspektivnim vojnim objektom, čime je bilo omogućeno da ona legalno može ući u ruske ruke.

Treba napomenuti, kako bi ta vojarna trebala biti od strateške važnosti Hrvatskoj, pa ne čudi da su za nju bili zainteresirani i Rusi. Razlog otkriva njena strateška pozicija za obranu Kvarnera, Luke Rijeka, ali i LNG terminala, koji je u to vrijeme bio u planovima izgradnje, te uklapanje u inicijativu Baltik-Jadran. Drugi dio pogodbe s Rusima odnosio se na Mladena Pejnovića, tadašnjeg ravnatelja Državnog ureda za upravljanje državnom imovinom (DUUDI), odnosno njegovu kandidaturu za mandatara u novoj Vladi SDP i Mosta, za što su Rusi agitirali.

Zato je opravdano postaviti pitanje, jesu li Kotromanović i Lovrić svojim djelima naštetili nacionalnoj sigurnosti, bazirajući se samo na očiglednu vlastitu materijalnu korist koju bi imali da je došlo do takvog scenarija?

Kotromanović poklopio slušalicu

Do odgovara na ta pitanje portal Direktno pokušao je doći i kontaktirajući glavnog aktera ove ”zavrzlame” Antu Kotromanovića. Međutim bivši ministar je za naš portal odbio dati bilo kakav komentar i to poklapanjem slušalice čim smo se predstavili bez da je odvojio barem nekoliko trenutaka kako bi saslušao zbog čega ga uopće kontaktiramo.

Možda to i ne čudi kada se uzme u obzir da je od izbijanja ratnog sukoba postao jedan od vodećih vojnih analitičara rata u Ukrajini, često kritizirajući ruske snage s kojima je nekada bio veoma blizak, a sada se u javnosti percipiraju kao uteg. Međutim, iako se, vjerojatno iz tog razloga, u javnosti uspio ograditi od ruskih veza, te iste veze nisu prekinute već štoviše i dalje su vrlo bliske.

To najbolje pokazuje najnovije otkriće Nacionala koje je otkrilo kako je Ante Kotromanović ugovorom vezan s jednom od tvrtki u vlasništvu Borojevićeva sina Matea Borojevića, a njegov angažman, osim novčane naknade, uključuje i pravo korištenja službenog automobila. Naravno bivši ministar je i za Nacional odbio komentirati i te navode.

Time ga je priča oko Miodraga Borojević ponovno bacila pod lupu javnosti, ali i dalje nažalost nemamo nikakve odgovore. Valja još istaknuti, za kraj da je Miodrag Borojević bio član uprave O’KEY Grupe, jednog od vodećih trgovaca hranom u Rusiji te član Upravnog odbora Fortenova grupe, a mediji navode da ima dobre veze u Sberbanku i da je sudjelovao u pregovorima o prodaji Sberbankova udjela u Fortenovi za 500 milijuna eura Saifu Alketbiju iz Ujedinjenih Arapskih Emirata.

Direktno.hr

MEDIJSKI PARTNERI PORTALA INSAJDER.MEDIA

NAŠ IZBOR