Plenković: HDZ ide s Osmorkom napraviti ono što se očito nije moglo sa SDA

Hrvatski premijer Andrej Plenković izjavio je danas da se zalaže za obnovu povjerenja i dijaloga između Hrvata i Bošnjaka, nakon dogovora o formiranju nove vlasti u BiH.

“Očito da HNS (Hrvatski narodni sabor) i HDZ sada idu s Osmorskom ne bi li sa njima napravili ono što se očito nije moglo napraviti sa SDA”, kazao je Plenković za HTV.

Dodao je da je za to “da se obnovi povjerenje i dijalog između Hrvata i Bošnjaka u BiH jer je to ključno za dobro funkcioniranje Federacije BiH”.

Čelnici HDZ BiH i SNSD-a Dragan Čović i Milorad Dodik potvrdili su u ponedjeljak kako proces uspostave nove vlasti u toj zemlji napreduje te da njihova saradnja s Osmorkom bloka ničim nije dovedena u pitanje, prenosi Hina.

“Veselimo se najavama o brzom formiranju vlasti, što je sasvim druga situacija nego ranije”, kazao je hrvatski premijer, dodavši kako mu je drago što će HDZ-ova političarka Borjana Krišto biti predsjedavajuća Vijeća ministara.

Plenković je ponovio i da Hrvatska snažno podržava davanje kandidatskog statusa BiH, o čemu će se odlučivati na samitu čelnika EU-a u četvrtak.

Klix.ba

MEDIJSKI PARTNERI PORTALA INSAJDER.MEDIA

NAŠ IZBOR