test

Zvizdić: Realno je da će opozicija sad biti dio vlasti. SDA u strahu krši i gubi dostojanstvo

Denis Zvizdić jedan je od političkih kapitalaca. Dugogodišnji član SDA, sad je postao prepoznatljivo lice Naroda i pravde, stranke u kojoj obnaša funkciju drugog zamjenika predsjednika.

Kroz svoju političku karijeru obnašao je brojne funkcije. Ipak, čini se da je najupečatljivija ona predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH. S te funkcije Zvizdić je napravio sjajan rezultat, vodeći jedan od najefektinijih sastava državne vlade.

Zato je sa pozicije predsjedavajućeg Predstavničkog doma PSBiH Zvizdić mogao detaljeno pratiti rad odlazećeg saziva.

Zvizdić važi i za političara koji redovno dobiva ogroman broj glasova. Tako je i na ovim izborima. Dobio je 26.629 glasova.

Za Raport je govorio o aktuelnim temama.

Istinska alternativa

Iako još nisu objavljeni konačni rezultati Općih izbora, mogu se vidjeti omjeri snaga. Kako komentirate rezultat NiP-a? Jeste li zadovoljni gospodine Zvizdić?

Činjenica da je NiP ostvario rast i da smo parlamentarna stranka na kantonalnim, federalnom i državnom nivou sa solidnim brojem zastupnika je razlog da budemo zadovoljni. Naravno, uvijek se može i bolje i više. Ali važno je da sve veći broj građana prepoznaje politiku Naroda i Pravde kao istinsku alternativu i konkretno i dugoročno rješenje za stabilnost i napredak bh društva.

Moram kazati da sam zadovoljan i svojim rezultatom. Prema trenutnim i preliminarnim rezultatima, osvojio sam skoro 27.000 glasova, što je najveći broj glasova u izbornoj jedinici koja obuhvata KS i BPK. To je znak da građani uvijek prepoznaju iskren rad, trud i zalaganje za našu domovinu Bosnu i Hercegovinu. Zato im se želim posebno zahvaliti.

Ipak, najvažnije od svega jeste da NiP, odnosno opozicioni blok, ima koalicioni kapacitet za formiranje vlasti na svim nivoima.

Jedino zdrave i odgovorne polotičke snage mogu osigurati da Bosna i Hercegovina krene naprijed i da mladi ljudi ostanu u svojoj državi i grade svoju budućnost po svojoj mjeri.

Kandidatski status – poklon građanima

Vi ćete ponovo biti državni zastupnik. Šta trebaju biti prioriteti novog saziva Parlamenta. Prošli se nije proslavio, ali je opet bio aktivniji od Vijeća ministara.

Više puta sam rekao da je ovaj saziv Vijeća ministara BiH imao najgore rezultate rada u poslijeratnoj historiji BiH. Predložili su svega desetak izmjena i dopuna zakonskih rješenja. Kada je u pitanju rad Parlamentarne skupštine BiH, moram reći da je Predstavnički dom, zbog neaktivnosti Vijeća ministara, radio smanjenim kapacitetom, ali je ipak radio, pa i u vrijeme korone i blokada koje su dolazile iz bh. entiteta RS.

Nasuprot tome, Dom naroda je bio “groblje dobrih inicijativa i zakona”, i tu su bili zaustavljeni svi zakoni i dobre odluke koje su donesene na Predstavničkom domu. U novom mandatu, ako vlast formiraju stranke Trojke sa partnerima, siguran sam da ce Vijeće ministara raditi svoj posao, tako da će i Parlament BiH uspješno funkcionisati.

Insistirat ćemo na jačanju državnih institucija, na zaštiti državne imovine, na unapređenju sigurnosnog ambijenta, kao i na zakonima i mjerama koje će ubrzati euroatlantske integracije i omigućiti ekonomski razvoj, dobar poslovni ambijent, izgradnju infrastrukture, energetsku tranziciju, digitalnu transformaciju, značajno povećanje proizvodnje hrane, zastavljanje odlaska mladih ljudi. Nećemo dozvoliti ponovno nanošenje štete političkom, ekonomskom i društvenom razvoju, ali i međunarodnom ugledu BiH.

Evropska komisija dala je preporuku da se našoj državi dodijeli kandidatski status. Šta nam to znači? Imamo opet osam uvjeta pred sobom i čini se rok od dva mjeseca. Je li realno očekivati da ćemo ih ispuniti?

Svima je jasno da aktuelna nefunkcionalna koalicija na nivou BiH nije zaslužna za kandidatski status za BiH. Kandidatski status je poklon građanima BiH i izuzetno pozitivna poruka da BiH ima evropsku perspektivu.

Zbog toga pozdravljam preporuku Evropske komisije da se na narednoj sjednici Vijeća EU Bosni i Hercegovini dodijeli kandidatski status.

Reformska agenda

Ta sjednica će biti održana u decembru ove godine i ja očekujem da će Bosni i Hercegovini jednoglasno biti dodijeljen kandidatski status. Imamo takve signale od nekoliko zemalja članica koje vrlo aktivno lobiraju za BiH. Kao što je preporuka Evropske komisije politička odluka, a ne rezultat rada Vijeća ministara i entitetskih vlada, tako će i očekivana pozitivna odluka Vijeća EU u decembru biti politička odluka.

To je jedini način da BiH dobije kandidatski status, jer se od trenutne vladajuće koalicije ne može očekivati da u naredna dva mjeseca realizira bilo koji od osam postavljenih uvjeta. Ako to nisu uspjeli realizirati u prethodne tri godine onda je iluzorno očekivati da to završe u narednih par mjeseci.

Generalno, ja ovih osam uslova posmatram kao jednu vrstu reformske agende za novu vlast koja će biti formirana nakon implementacije rezultata Općih izbora u BiH.

I sve se može završiti već u prvih šest mjeseci novog mandata. Zbog toga je važno da imamo progresivne i reformske koalicije na svim nivoima vlasti. Pokazalo se da etnonacionalističke retrogradne koalicije nisu rješenje za BiH i da od toga građani nemaju nikakve koristi.

Mnogi kažu da je uzaludan kandidatski status nakon nametnutih izmjena Izbornog zakona BiH. Šta vi mislite?

Svako napredovanje BiH na putu EU integracija i preuzimanje evropske pravne stečevine je izuzetno važno, a kandidatski status je jedan od bitnih koraka na tom putu. I nikako ne može biti uzaludan.

To će značiti nove, naprednije i sadržajnije odnose između BiH i EU, kvalitetniji pristup fondovima EU, veći nivo stranih investicija i projekata EU, bolji poslovni ambijent, veću pravnu sigurnost i vladavinu prava. Suštinski, BiH se postavlja na čvrste tračnice koje je vode prema članstvu u EU.

U vezi sa nametnutim izmjenama Izbornog zakona smatram da odstupaju od modernih demokratskih praksi i načela i da, nažalost, jačaju dalje etničke podjele i cementiraju etnonacionalni koncept u BiH nauštrb multietničkog karaktera BiH. Ali ne mislim da će to biti presudno za eventualnu dodjelu kandidatskog statusa BiH.

Političko licemjerstvo

Mnogo je poziva Christianu Schmidtu da povuče nametnute izmjene. Može li se to desiti?

To je pitanje za Schmidta. Nametanje amandmana na Ustav FBiH i izmjena Izbornog zakona BiH je njegova odgovornost. I sad mora biti spreman suočiti se i sa posljedicama takve odluke.

Gospodin Schmidt u svakom momentu treba imati na umu da je Magna karta za BiH njeno multidimenzionalno biće, višenacionalno društvo, ravnopravnost njenih naroda i jednakopravnost svih njenih građana.

Da sam bio na mjestu Schmidta sasvim sigurno bih u vezi sa donošenjem tako važne odluke organizirao široku i stručnu javnu raspravu. Konsultovao bi se sa CIK-om kao institucijom nadležnom za provođenje izbora u BiH, sa organizacijama civilnog društva koje prate izborni proces u BiH, sa akademskom zajednicom. U konačnici i sa ključnim političkim partnerima, kako bi došao do najboljih rješenja za budućnost BiH.

A jedno je sigurno, budućnost BiH nije u etnopolitikama i erničkim podjelama.

Pregovori su o formiranju vlasti su već počeli. Kakva je šansa da Trojka napravi vlast na federalnom i državnom nivou?

Trojka zajedno sa drugim partnerima iz opozicionog bloka ima najveći koalicioni kapacitet za formiranje vlasti u većini kantona, na federalnom i državnom nivou. Mi smo trenutno na početku višemjesečnog procesa potvrđivanja izbornih rezultata, dodjele mandata, izbora u domove naroda itd., ali je sasvim realno očekivati da će u konačnici stranke opozicionog bloka biti dio novih vladajućih koalicija na svim nivoima vlasti u BiH.

Upratili ste SDA-ov narativ po kojem su svi koji sad naprave vlast sa HDZ-om i SNSD-om izdajnici i ‘bosanski Dritani’. S druge strane Bakir Izetbegović se nada da će HDZ ‘izabrati’ SDA i hvali rezultate ove stranke. Kako to komentirate?

Kao primjer političkog licemjerstva.

Riječ je u stvari o velikom strahu od gubitka moći i pozicija, zbog čega se krše moralne norme i gubi političko dostojanstvo.

Ostrašćeni SDA jurišnici optužuju sve druge da žele – pazite sada! – ono o čemu SDA sanja i što tako žarko želi da je spremna sve dati HDZ-u samo da bi opet bila dio vlasti, posebno na federalnom i državnom nivou.

Izborne prevare

Cilj takve retorike i politike je prepoznat. Riječ je o neiskrenom i manipulativnom djelovanju u javnom prostoru i takav pristup neće dati bilo kakav rezultat.

Dominantnoj većini građana je sve jasno, oni želi promjene koje će prekinuti postojeće blokade i stagnaciju i omogućiti mir, stabilnost i napredak. I do promjena na političkoj sceni će doći, to je nezaustavljiv proces. Jer država i narod zaslužuju puno bolje. Zaslužuju slobodnomisleće i stručne ljude, depolitizirane institucije, slobodne i neovisne medije, a ne partokratiju i vladavinu stranačkih poltrona.

U stvari, ono što je neophodno za ozdravljenje i napredak bh. društva jeste da nove koalicije budu programske i reformske. Da se državni interesi stave iznad stranačkih, i da moralne, obrazovane i iskusne osobe budu na najodgovornijim mjestima.

CIK prebrojava glasove za predsjednika RS zbog indicija da je bilo velikih nepravilnosti. Elmedin Konaković je najavio da će NiP tražiti prebrojavanje za sve nivoe. Šta nam to govori o ovim izborima? Je li realno da se svi glasovi ponovo broje, je li lakše onda ponoviti izbore?

Evidentno je da ima mnogo izbornih nepravilnosti i za očekivati je da zatražimo novo brojanje. Posebno na mjestima gdje postoje indicije i dokazi da se izborni proces nije odvijao u skladu sa zakonom i propisanim procedurama. Posebnu sumnju izaziva podatak da imamo skoro pola miliona nevažećih listića. To je kao da su svi glasovi u Sarajevskom i Tuzlanskom kantonu nevažeći. To je, jednostavno, nemoguće i sasvim sigurno je riječ o nekoj vrsti izborne prevare koju je, između ostalih, potrebno provjeriti.

Raport.ba

MEDIJSKI PARTNERI PORTALA INSAJDER.MEDIA

NAŠ IZBOR