test

Zbog plinske afere uhićeno još dvoje ljudi, jedan je direktor u Ini! 

Policija i USKOK jutros su započeli još jednu akciju uhićenja na zagrebačkom području. Kako neslužbeno doznajemo radi se o akciji koja je povezana s plinskom aferom u kojoj je nedavno uhićen Inin direktor Damir Škugor, a zajedno s njim i suvlasnici tvrtke OMS Upravljanje Goran Husić i Josip Šurjak te direktorica Plinare istočne Slavonije Marija Ratkić.

Podsjetimo, radilo se o, prema optužbi, protuzakonitoj prodaji plina tvrtki OMS Upravljanje po fiksnoj cijeni od nepunih 20 eura po megavatsatu, pri čemu je Ina, s obzirom na to da je OMS Upravljanje isti taj plin prodavao i do 200 eura po megavatsatu, oštećena za milijardu kuna. Gotovo pola milijarde kuna završilo je na računu oca Damira Škugora, šibenskog umirovljenika Dane Škugora.

Istražitelji su u međuvremenu otkrili da je postojala još jedna slična, paralelna “priča” u kojoj su direktori iz Ine pokušali ostvariti dodatnu osobnu zaradu kroz trgovinu plinom s još jednom tvrtkom. Navodno se ne radi o enormnim iznosima kao u slučaju Damira Škugora i OMS ulaganja. No, po svemu sudeći istraga će se sada za ovaj novi slučaj proširiti u odnosu na Damira Škugora, ali i još jednog direktora u Ini, kao i na direktora tvrtke s kojom je ugovorena prodaja plina ispod tržišnih cijena.

Kako neslužbeno doznajemo, jedan od privedenih je Stjepan Leko, rukovoditelj Prodaje plina i energije Ine, koji je bio zamjenik ranije okrivljenog Damira Škugora, a ujedno je supotpisivao sporne ugovore o prodaji plina.

Istražitelji su jutros pokucali i na vrata Vladi Mandiću direktoru tvrtke EVN Croatia Plin. Ta je tvrtka bila jedan od četiri velika opskrbljivača kojima je Ina prodavala plin, a među kojima je bila i Plinara istočne Slavonije. Preko Plinare istočne Slavonije Škugor je, prema ranijim optužbama, jeftino prodavao plin OMS Ulaganjima, koja su ga potom po višestruko većim cijenama prodavali inozemnoj tvrtki DXT International iz Luksemburga te ostvarivali enormnu zaradu.

Jesu li na sličan “operirali” i preko EVN Croatia plina, koji je ima ulogu poput Plinare istočne Slavonije, samo za područje Dalmacije, uskoro bi se trebalo doznati.

  • Ovo mi je prvi glas da je Stjepan Leko uhićen – rekla nam je Sandra Hančić, odvjetnica Damir Škugora u “plinskoj aferi” a vijest o uhićenju zatekla ju je nakon održanog ročišta na zagrebačkom Županijskom sudu u nekom drugom predmetu.

Leko je u aktualnom postupku kojeg vodi USKOK u kojem je Škugor kao direktor Plina i energije INA – Industrija nafte d. d. ispitan kao svjedok na okolnost prodaje plina jednoj drugoj tvrtki, a on je bio nadređen Škugoru. Jesu li istražitelji češljajući dokumentaciju koju su dobili od INA-e našli i neke inkriminirajuće dokaze protiv Leke i Vlade Mandića iz tvrtke EVN Croatia plin više će se znati nakon što USKOK priopći za što točno tereti navedeni dvojac.

Jutarnji.hr

MEDIJSKI PARTNERI PORTALA INSAJDER.MEDIA

NAŠ IZBOR