Zatvori se pripremaju – Slijede spektakularna hapšenja. Stotine ljudi na spisku

Sve se glasnije spekulira da će se u narednim danima i sedmicama širom Bosne i Hercegovine izvesti cijeli niz spektakularnih akcija hapšenja “velikih riba”. 

Pominje se više od stotinu imena onih koji su upetljani u “visoku korupciju”, za neke od njih se pominje i krupni organizirani kriminal, neki su otkriveni u Sky i Anon aplikacijama, neki su povezani s narko kartelima…

Licitira se i imenima političara, visokorangiranih policajaca, poznatim pojedincima javne scene – od estrade do glume, svima poznatim kriminalcima. 

Daj Bože!

Bosna i Hercegovina je egzistencijalno ugrožena zbog sprege politike i organiziranog kriminala. 

Korupcija je posvemašnja! U samom smo neslavnom svjetskom vrhu po indeksu korupcije.

“NEMA NAPRETKA tokom izvještajnog perioda. 

Vlasti i praosuđe poduzeli su ograničene korake kako bi riješili nalaze iz izvještaja eksperta u vezi vladavine prava (‘Priebe Report’).

Loše funkcioniranje provosudnog sistema i dalje se odražava na prava građana na vladavinu prava i njihova očekivanja u borbi protiv korupcije. Indikatori korupcije još su gori nego godinu prije i svi nivoi vlasti pokazuju dalju političku zarobljenost što se direktno odražava na svakodnevni život građana. 

Selektivno i netransparentno optuživanje i sudski postupci kada su u pitanju predmeti korupcije i dalje se nastavlja. 

To se negativno odražava i na javnost, ali i poslovnu zajednicu i investitore. 

Kada su u pitanju temeljna prava, neophodne su duboke reforme kako bi se osiguralo da svi građani efektivno upražnjavaju svoja politička prava čime se ustavni i legislativni okvir dovodi u sklad sa predmetom Sejdić-Finci, Suda u Strazburu”.

Ovo piše na 17. strani vrlo detaljnog Izvještaja o napretku Bosne i Hercegovine prema Evropskoj uniji u proteklih godinu dana. 

Na toj, 17. strani, govori se o vladavini zakona i više je nego jasno kako Evropska komisija, koja je autor izvještaja, vidi stanje u pravosuđu u Bosni i Hercegovini. 

“Selektivno i netransparentno optuživanje”, dakle, sasvim jasno piše. 

Stanje u pravosuđu je višegodišnja rak-rana Bosne i Hercegovine. 

Evropska komisija i ove je godine žigosala tužilaštva u BiH da su pod direktnom ne samo političkom kontrolom. 

Sada se očekuje da ista ta tužilaštva koja “selektivno i netransparentno optužuju”, kako napisaše u Briselu, počnu profesionalno i nepristrano raditi svoj posao!?

Tužilaštvo Bosne i Hercegovine je na posebnom testu. A ništa manje neće biti provjeravana ni niža tužilaštva. 

Ne samo Bosna i Hercegovina, cijeli region zapadnog Balkana je jedna mahala. Svak svakog zna, svako sa svakim priča i – sve je prilično dobro poznato. 

Hapšenja stotina i stotina poznatih kriminalaca koji su se zaogrnuli političkim pozicijama, učvrstili se u državnim agencijama, posebno onim za provođenje zakona, lica koja sve brutalnije maltretiraju obične građane u regionu… više su nego neophodna. 

No, nije ispunjen temeljni preduslov. 

Agencije za provođenje zakona nisu iščupane iz ruku politike. 

One nisu obnovljene i ojačane nekompromitiranim kadrovima koji posjeduju neophodna znanja. 

Pravda je selektivna u Bosni i Hercegovini. I da bi smo to shvatili ne treba nam nikakvo pisanje iz Brisela. To vidimo svaki dan!

Sada neki u BiH velike nade polažu na Tužilaštvo BiH. 

Problem je u tome što je ta institucija okoštala i bez “svježe krvi”. Ne postoji niti jedan indikator koji bi mogao bh. javnost uvjeriti da će hapšenja koja se sve spektakularnije najavljuju, rezultirati poboljšanjem vladavine prava. 

Mi smo se “spektakularnih hapšenja” nagledali i nagledali u proteklim godinama. 

I redovno, uz nekoliko izuzetaka za koje vam ne trebaju ni svi prsti jedne ruke, sudske su presude oslobađale one koji su u prethodnim medijskim operacijama razapinjani na javnoj sceni. Mimo suda i bez ikakve presude. 

Organizirani kriminal i korupcija prijete da unište samo postojanje ove države. 

Pravda u pravom smislu njenog značenja, urgentno nam je potrebna. 

A nje neće biti ako će je “donositi” oni koji umjesto dokaza za ozbiljne optužbe sudu prezentiraju “medijske strategije”. 

“Selektivno i netransparentno optuživanje i sudski postupci kada su u pitanju predmeti korupcije i dalje se nastavlja”. 17. strana Izvještaja Evropske komisije o napretku Bosne i Hercegovine za 2022. godinu.

Politicki.ba

MEDIJSKI PARTNERI PORTALA INSAJDER.MEDIA

NAŠ IZBOR