Zašto su nervozni dijelovi policijsko-obavještajnog sektora?

Pojedine (para)obavještajne i policijske strukture posljednih dana ne mogu sakriti očitu nervozu pa u ispadima pokušavaju kriminalizirati medije i sve one koje iznose kritike na njihov rad.

Dok FBI plete ogromnu mrežu oko bivšeg predsjednika SAD (koji je bio najmoćniji čovjek na svijetu) jer je navodno izvukao tajne dokumente, u BiH se policijske agencije bave medijima i svako propitivanje njihovog rada predstavljaju kao napad na državu kroz tzv. hibridni rat.

Tako je Obavještajno-sigurnosna agencija (OSA) objavila saopćenje u kojem navode da se protiv ove agencije i njenog rukovodstva (Osmana Mehmadagića) vodi hibridni rat jer se objavljuju podaci o kriminalnim aktivnostima pojedinaca iz ove agencije, kao i samog direktora Mehmedagića.

S druge strane, Federalna uprava policije (FUP) jučer je objavila saopćenje u kojem ističu da nemaju informacije (!) o tome da se neki njihovi službenici spominju u Sky aplikaciji, te pozivaju medije da im, ako imaju takve informacije, iste i dostave!?

Čemu to sve?

Brojni mediji, među kojima je i Raport, već mjesecima objavljuju informacije o uvezanosti obavještajno-policijskog sektora sa narko-mafijom, a rezultat svega bilo je i hapšenje brojnih pripadnika policijskih agencija. Među njima i pripadnika OSA-e.

Naravno, sve informacije ukazuju da je ovo tek početak, a da se cijelo kriminalno-policijskog klupko tek odmotava, a dokle će tragovi voditi niko sa sigurnošću ne zna, ali se naziru pravci.

Prema svemu što se zna, očito je da su policijske strukture omogućavale rasturanje droge, ubistva i skrivanje ubica, a do sada uhapšeni umali su i svoje političke veze (Bojan Cvijetić, koji je uvozio ogromne količine droge, bivši je savjentik Dragana Mektića).

Nakon što je uhapšen pripadnik OSA-e u Banjoj Luci Robert Radonjić postavlja se pitanje kuda će trag dalje odvesti, a sudeći prema pisanju novinara Slobodana Vaskovića svi tragovi, uključujući i one dobivene hapšenje Elvisa Keljmendija, na kraju će odvesti upravo do šefa OSA-e Osmana Mehmedagića.

On je do sada imao taj čudan običaj da svaki put kada se osjeti ugroženim proglasi novo hibridno ratno stanje, pokušavajući okriviti sve one koji iznose detalje o njegovim mahinacijama (finansijskim, službenim, obrazovnim…) i tako kriminalizirati medije umjesto da dokaže da, za početak, ima validnu, a ne ukradenu diplomu.

Nešto noviji u ovom udaru jeste FUP, koji očito radi po instrukcijama ‘ugroženog’ Osmice.

Naime, FUP nam priznaje da nije u stanju da obavi svoju osnovnu djelatnost i prikupi informacije o tome da li među svojim službenicima ima i onih koji su koketirali s mafijaškim polusvijetom. Drugo, još poraznije, u svojoj nemoći pozivaju se mediji koji bi trebali (po ko zna koji put) obavljati njihov posao i servirati im informacije.

U suštini i OSA i FUP pokušavaju izvršiti pritisak na medije kako bi se na kraju ‘neutralizirali’ oni koji beskompromisno objavljuju informacije koje dobivaju, a krajnji cilj jeste zaštita i opstanak kriminaliziranih drotova.

Na kraju, upravo zbog toga se posljednjih dana provodi dobro osmišljena politička akcija smjena komesara MUP-a KS Nusreta Selimovića koji radi na predmetima povezanim sa Sky aplikacijama.

Raport.ba

MEDIJSKI PARTNERI PORTALA INSAJDER.MEDIA

NAŠ IZBOR