test

Zašto su Bakirovi egzekutori udarili na bh. prijatelja Josipa Juratovića?

SPD-ovom zastupniku u Bundestagu Josipu Juratoviću otkazano je gostoprimstvo na događajima u Štutgartu koje su, povodom godišnjice genocida u Srebrenici, organizirala bošnjačka udruženja u Njemačkoj u saradnji sa Konzulatom BiH.

Bh. konzul u Štutgartu je Began Muhić. Njegovo ime i prezime naći ćete i među članova GO SDA s područja Tuzlanskog kantona. Ako mu pak odete na Facebook stranicu, tu ćete vidjeti mnoštvo njegovih fotografija s predsjednikom SDA Bakirom Izetbegovićem.

Josip Juratović je kroz sve ove godine jedan od najvećih prijatelja Bosne i Hercegovine u Njemačkoj. Dosljedno se zalagao za pomoć našoj zemlji, njenu integraciju u Evropsku uniju. U BiH je podržavao isključivo građanske snage. Tako je na posljednjim izborima javnu podršku dao kandidatu za člana Predsjedništva iz sestrinskog SDP-a, Denisu Bećiroviću. Iako etnički Hrvat, Juratović je svih ovih godina također jasno osuđivao politike Dragana Čovića i HDZ-a, smatrajući da one doprinose tenzijama i nefunkcionalnosti BiH.

Stoga, šta je organizatorima iz Štutgarta moglo zasmetati kod Juratovića? Prema zvaničnom obrazloženju, zasmetala im je njegova izjava kojom se usprotivio sadržaju Rezolucije o BiH. A razlog što se Juratović usprotivio je što se u Rezoluciji Bundestaga pored Dragana Čovića i Milorada Dodika kao problem ne označava i Bakir Izetbegović.

-Tim dokumentom su neki problemi u BiH dotaknuti, unutra su neka rješenja koja sam ja još prije pet godina pisao, ali mislim da nije dobro da se SPD veže u tu priču. Ne može se govoriti o tri nacionalizma u BiH. Ne želim da se generalizira, jer nacionalisti imaju ime i prezime. To su Dodik, Čović i Izetbegović. Logično je da sam ljut na srpsku i hrvatsku poziciju, ali se moramo zapitati i šta Izetbegović radi da bi smirio tenzije među Hrvatima i Srbima u BiH, zašto ih prepušta Dodiku i Čoviću. Od bošnjačke strane, kao najbrojnije, želimo čuti šta malobrojnijim, umjerenim Srbima i Hrvatima nudi – rekao je Josip Juratović.

Izoliranje Bošnjaka

Dakle, kritika na račun Izetbegovića i označavanje dotičnog (s pravom) kao još jednog remetilačkog faktora u BiH, Bakirovim službenicima bila je dovoljna da udare na dokazanog prijatelja Bosne i Hercegovine i prirede nam politički skandal.

I tu se pokazuje sva suluda destruktivnost i opasnost politike SDA. Ona, u izboru između odbrane lika i (ne)djela Bakira Izetbegovića i SDA s jedne, i odbrane Bosne i Hercegovine s druge strane, uvijek bira ovo prvo. Svako, ko joj se na bilo koji način usprotivi, iz SDA-ovske političke kuhinje doživi bjesomučne napade i klevete.

SDA je ranjeni medvjed koji u stanju očaja zbog političke smrti koja mu je sve bliže, maše okolo šapama prema svakome za koga procijeni da ga i najmanje ugrožava, ne razmišljajući pritom o posljedicama i šteti koju izaziva po druge. A šteta koju takvi politika donosi Bosni i Hercegovini i Bošnjacima je sukob s njihovim saveznicima, povezivanje ovog naroda s radikalnim idejama i snagama te njegova potpuna međunarodna izolacija.

Radi se politici koja je odavno pogubila svaki kompas i koju je, radi političkog opstanka i Bošnjaka i BIH, neophodno otkloniti, jer ona osim što godinama razara samu sebe, razara i Bosnu i Hercegovinu na čijem bošnjačkom tijelu parazitira kroz kontrolu institucija i resursa.

Avaz.ba

MEDIJSKI PARTNERI PORTALA INSAJDER.MEDIA

NAŠ IZBOR