Zašto Sanader nije kriv za ratno profiterstvo? Sud ima najbolje objašnjenje ikad: ‘Da, uzeo je novac, ali ne previše’

Bivši premijer Ivo Sanader danas je na Županijskom sudu u Zagrebu oslobođen krivnje za ratno profiterstvo. Ukratko, sud je utvrdio da Sanader nije nezakonito profitirao sredivši si 1995. godine proviziju za kredit kod Hypo banke. Bila je riječ o kreditu kojim je Republika Hrvatska trebala financirati kupnju zgrada veleposlanstava diljem svijeta, a Sanader je u to vrijeme bio zamjenik ministra vanjskih poslova.

Provizija koju je Sanader dobio iznosila je 3,6 milijuna kuna, no prema obrazloženju presude, ispada da to nije bila “toliko značajna imovinska korist”.

Naime, obrazlažući presudu, sutkinja Saša Lui kazala je kako uopće nije bilo sporno da je Sanader zlorabio svoju poziciju tijekom Domovinskog rata. No, kako je navela sutkinja, bilo je nužno da on pritom ostvari nesrazmjernu imovinsku korist iskorištavajući ratno stanje. Kolika mora biti visina te koristi nije propisano, no važno je da ta korist ugrozi život stanovnika u državi.

Ne toliko značajna šteta

“Iako je 3,6 milijuna kuna visoka materijalna korist, no nije toliko značajna da bi dovela u pitanje funkcioniranje države tijekom rata”, objasnila je dalje sutkinja. Osim toga, proviziju je platila Hypo banka, a nije isplaćena iz kredita koji je dobila država.

To je moralno neprihvatljivo i nanosi nematerijalnu štetu državi što zapravo čini svaki državni dužnosnik koji zlorabi svoju poziciju neovisno čini li to u ratu ili miru, naglasila je sutkinja Lui, dodajući da takva nematerijalna šteta ne predstavlja ratno profiterstvo. Za zlouporabu položaja zamjenika ministra iz 1995. nastupila je, pak, apsolutna zastara i Sanaderu se za to više ne može suditi.

Telegram.hr

MEDIJSKI PARTNERI PORTALA INSAJDER.MEDIA

NAŠ IZBOR