Vukadinovi muljaju sa SDA, a Brešićevi sa SNSD. Mašala

Portal ZVONO.ba donosi nastavak afere oko kriminala u općini Glamoč vezano za poticaje za poljoprivrednu proizvodnju. Glavni akteri priče su Perica Grabovac i njegova majka Mila Grabovac.

O Perici Grabovcu (31) smo već pisali. On je Predsjednik OO HRS Glamoč, vijećnik u Općinskom vijeću Glamoča, vlasnik i urednik portala HBŽ Vijesti, nastavnik u OŠ “Glamoč”, a sada i “poljoprivrednik”.

Njegova majka Mila Grabovac (53) nije široj javnosti poznata. Od izvora bliskog obitelji Grabovac doznajemo da Mila nema puno radnog iskustva, a u poljoprivredi nema nikakvog iskustva.

Od istog izvora smo doznali da od poljoprivrednih alata, obitelj Grabovac posjeduje jedino – motiku.

Mila Grabovac – samo s motikom do 85 hektara zemljišta

Na natječaju za dodjelu državnog poljoprivrednog zemljišta u zakup, pojavilo se i ime Mile Grabovac. Upravo je Mila postala jedan od najvećih zakupnika zemljišta u Glamoču (riječ “poljoprivrednik” ne možemo koristiti). Iako bez ikakvog poljoprivrednog iskustva i bez posjedovanja bilo kakvih strojeva za obradu zemlje, u zakup je dobila više od 85 hektara zemljišta. Da biste imali dojam veličine, to je kao da 85 nogometnih igrališta stavite na jedno mjesto.

Prije više od mjesec dana smo pokušali kontaktirati gđu. Grabovac (preko njezinog sina Perice) kako bismo doznali kakav joj je plan, stajalište i vizija za sljedećih 10 godina vezano za to zemljište. Nažalost, obitelj Grabovac je odlučila ne dijeliti sa javnošću svoje planove, a sada nam je (bar djelomično) jasno i zašto. Imaju li oni uopće plan za poljoprivrednu proizvodnju ili uopće ne planiraju proizvoditi?

Perica je zastupao majku Milu na natječaju za dodjelu zemljišta

Iako je službeno Mila Grabovac dobila zemljište u zakup, ovdje se radi o obiteljskom biznisu. Perica Grabovac, zajedno s bratom Valentinom, još uvijek živi sa roditeljima u zajedničkom kućanstvu.

Također, Perica Grabovac je bio opunomoćenik za prijavu Mile Grabovac u natječaju za dodjelu državnog poljoprivrednog zemljišta. Upravo ta činjenica, da je Perica Grabovac zastupao majku Milu, bitna za razumijevanje cijele ove priče.

Načelnik Glamoča Nebojša Radivojša je odlučio zakomplicirati sam natječaj. Radivojša je natječaj formirao potpuno neovisno o katastru zemljišta i česticama koje su davno upisane – izmislio je proizvoljne katastarske čestice kako je njemu odgovaralo. Tako je npr. spojio k.č. 100, 101, 112 i 113 u jednu cjelinu i podijelio ih u 9 proizvoljnih dijelova. U katastru ne postoje granice, odnosno razgraničenja između tih 9 novoizmišljenih dijelova. Ti dijelovi ne postoje u katastru i tim je on otvorio prostor za manipulacije pri prijavi za poticaje. Tu nastupaju cirkus i kriminal.

Rezultati natječaja za dodjelu zemljišta objavljeni u veljači. Tad ljubav počinje

Natječaj je bio raspisan u lipnju 2021. godine, rezultati su objavljeni u veljači 2022. godine (prije 6 mjeseci), a ugovori su potpisani u ožujku 2022. godine. Možda će vas neki od ovih perioda asocirati na naš tekst o velikoj koaliciji u Glamoču između SNSD-a i HRS-a koja je nastala prije 6-7 mjeseci. Vi čitatelji zaključite.

EKSKLUZIVNO: HRS u Glamoču ušao u vladajuću koaliciju sa SNSD-om i HDZ-om. Novi smjer HRS-a i za više razine vlasti?

Mila (Perica) Grabovac je od 9 dijelova dobila 4 dijela:

– k.č. dio 112 dio 1

– k.č. 100, 101, dio 112 dio 2

– k.č. dio 112, dio 113 dio 7

– k.č. dio 112, dio 113 dio 8

Ukupno 44 hektara na tom dijelu polja.

Radi boljeg razumijevanja: npr. kod “k.č. dio 112, dio 113 dio 7” Mila je dobila po djelić od k.č. 112 i djelić od k.č. 113, a kod “k.č. dio 112, dio 113 dio 8” je dobila druge djeliće od k.č. 112 i 113.

Dragi Smajić – općinski službenik koji nezakonito koristi zemlju i nezakonito pribavlja poticaje

“k.č. dio 112, dio 113 dio 3” je dobio Almedin Smajić zvani Dragi, ali formalno preko svog oca Dževada. Naime, Almedin se nije mogao na svoje ime prijaviti na natječaj jer je bio u Povjerenstvu za dodjelu zemljišta i djelatnik je Općine Glamoč, ali s ocem živi u istom kućanstvu. Smajića smo spominjali u ranijim tekstovima vezano za kršenje zakona. On je općinski službenik zadužen za upis podataka i poljoprivrednih površina u Registar poljoprivrednih gospodarstava (RPG). Također je i istaknuti član stranke SDA Glamoč.

Samo da se podsjetimo RPG je Registar poljoprivrednih gospodarstava. Radi se o bazi podataka u koju su pohranjeni podaci o poljoprivrednim proizvođačima i njihovoj proizvodnji, a to je osnov za dobiti novčane poticaje.

Mila (Perica) dobila dijelove katastarskih čestica, a u RPG upisano kao da u zakupu ima cijelu katastarsku česticu

Kada su djelatnici Općine Smajić i Slobodan Paštar (koji je općinski vijećnik SNSD-a) upisivali poljoprivredne čestice u RPG, nisu ih mogli upisati po dijelovima (9 dijelova) koje je kreativno smislio načelnik Radivojša. Naime, RPG automatski povlači cjelovite čestice iz katastra. Tako da pri upisu u RPG ne postoji “k.č. dio 112, dio 113 dio 7” kojeg čine djelići od k.č. 112 i k.č. 113.

Tada su Smajić i Paštar u RPG upisali na k.č. 112 i Milu (Pericu) Grabovca i Almedina Smajića Dragog (njegovog oca) i ostale koji su dobili “dijelove”, bez naznake koji je čiji dio. U RPG-u podjele čestica iz natječaja uopće ne postoje.

Smajić nezakonito posijao pšenicu na dio koji je kasnije dobila Mila na natječaju, a onda je to sebi (ocu) prijavio za poticaj kao da je na njegovom dijelu zemlje

Almedin Smajić je još u jesen 2021. godine nezakonito (bez ugovora) posijao ozimu pšenicu (6 hektara) na parcelu “k.č. dio 112, dio 113 dio 7”. Taj “dio 7” je dobila Mila (Perica) Grabovac.

Iako je Smajić 6 hektara pšenice posijao na “dio 7” koji su dobili Grabovci, on je tu površinu u RPG-u upisao sebi (odnosno formalno svom ocu) kao da je na parceli “dio 3” koju su oni dobili na natječaju. Smajić je pšenicu posijao, obrađivao tijekom ove godine i na kraju i skinuo plodove, ali tijekom cijele proizvodnje uopće nije imao pravo koristiti tu zemlju jer nema ugovor o zakupu, a samim tim niti pravo na poticaj na toj zemlji. (Detaljnije o njegovom kriminalu ćemo drugom prilikom)

Istu posijanu površinu dva puta prijavili za poticaje – iako nijedno nema pravo na njih

Potom su službenici Smajić i Paštar, na čelu sa načelnikom Radivojšom, tih ISTIH 6 hektara pšenice u RPG upisali i Mili (Perici) Grabovac! Iako Mila (Perica) Grabovac nije niti sijala žito, niti obrađivala tu zemlju, niti prikupila plodove.

Dakle istu površinu, istih 6 hektara pšenice, su prijavili 2 puta za poticaje.

A upravo je Radivojša omogućio takve manipulacije sa zemljištem kroz natječaj. Slučajno?

Osim tih 6 hektara, Grabovci su za upis u RPG prijavili i 9 hektara raži. Nikakva raž ne postoji (nije posijana) na dijelovima za koje su potpisali ugovore! Izmislili su postojanje te raži na svojim “dijelovima” čestica koje imaju u zakupu.

Dakle prijavili su ukupno 15 hektara žita za upis u RPG s očitom namjerom da dobiju poticaje – bez da su imali ikakvu proizvodnju.

Perica i Mila Grabovac – plan za korištenje zemljišta: “Žito ne sijete, poticaje ubirete.” Prijavili 15 hektara proizvodnje zbog poticaja, a nemaju ni zrna posijanog žita

Poticaji za proizvodnju ozime pšenice i raži su 750 KM po hektaru. Dakle za 15 hektara koje su upisali u RPG Perica i Mila Grabovac, žele dobiti 12 000 KM!

To je 12 000 KM novaca iz proračuna u koji kroz razna davanja i poreze uplaćuju svi građani BiH – dakle i vi čitatelji.

Može se do kruha i bez motike.

Neka zrna su ipak posijana i očito su se dobro ukorijenila – zrna kriminala i lopovluka

Perica i Mila Grabovac nisu posijali niti jedno zrno žita u jesen 2021. godine na parcele koje su prijavili za poticaje.

Međutim, oni su obrascem “Zahtjev za upis u RPG i prijava promjene podataka” koji su podnijeli tvrdili da te kulture postoje i da su njihove. Dakle upisali su lažne podatke u obrazac i Mila Grabovac je svojim potpisom potvrdila da stoji iza istinitosti podataka.

Prema Kaznenom zakonu FBiH ovjera neistinitog sadržaja je kazneno djelo

SAŽETAK ČINJENICA:

– Obitelj Grabovac (Perica i Mila) dobili 85 hektara poljoprivrednog zemljišta u zakup iako od alata/strojeva za obradu imaju samo motiku

– Perica Grabovac zastupao majku na natječaju za dodjelu zemljišta

– Načelnik Radivojša raspisao natječaj koji je omogućio kriminal pri prijavi poticaja

– Almedin Dragi Smajić, općinski službenik zadužen za upis podataka u RPG, nezakonito koristio zemljište i lažno upisao podatke u RPG kako bi on dobio poticaje

– Službenici Smajić i Paštar upisali istu proizvodnju Grabovcima iako je Smajić već tu proizvodnju prijavio na svog oca

– Mila Grabovac lažno prijavila da ima proizvodnju pšenice na 6 hektara – ta proizvodnja postoji, ali je vlasnik iste Smajić

– Mila Grabovac lažno prijavila da ima proizvodnju raži na 9 hektara – ta proizvodnja fizički uopće ne postoji

– Mila i Perica Grabovac pokušavaju doći do 12 000 KM poticaja bez da su posijali zrno žita

– Mili Grabovac prijeti kazna zatvora do 5 godina

Kakav je to Perica Grabovac nastavnik i primjer djeci?

Perica Grabovac je općinski vijećnik i predsjednik HRS-a Glamoč i često je u priopćenjima prozivao načelnika Radivojšu zbog kršenja zakona i kriminala – ali samo do nedavno.

Jedna od stvari koju je Perica Grabovac zamjerao načelniku Radivojši je odbijanje kupnje udžbenika djeci u školi. Ako jedan komplet knjiga za školarca košta 150KM, lako možemo izračunati da se za 12 000 KM mogu kupiti knjige za 80 djece. To je četvrtina djece koja pohađaju OŠ Glamoč – školu u kojoj je Perica Grabovac nastavnik upravo toj djeci. Odnosno prema njegovom javnom izračunu to je iznos dovoljan za udžbenike za polovinu učenika srednje škole u Glamoču.

Je li to #GeneracijaPromjene koju on zastupa kroz svoju i stranačku HRS politiku?

Kakav primjer ovaj nastavnik daje toj djeci? Čemu ih ovakvim primjerom obrazuje?

Zvono.ba

MEDIJSKI PARTNERI PORTALA INSAJDER.MEDIA

NAŠ IZBOR