Vlada SBB-SDA-HDZ BiH je, dokazano, gora od bilo koje elementarne nepogode

Posljednjih mjesec, pretežno u Hercegovini, požari bukte, a ponovo se reaktiviralo pitanje kanadera i drugih letjelica za gašenje požara. I ove godine smo osuđeni na dobru volju komšija i Vlade RS, a s obzirom i da i Hrvatska ima problema s požarima, i njihova pomoć postaje problematična.

Pored toga, problem je što je premijer Federacije BiH Fadil Novalić još prošle godine obećao da će Vlada kupiti kanadere i tranktore i zbog toga je formirana neka radna grupa, ali ipak smo ovu godinu dočekali potpuno nespremni..

Novalić samo obećava

Da stvar bude apsurdnija, Vlada FBiH jučer je ‘vanredno’ raspravljala o požarima od prije 15 dana, a ni riječi nije bilo o onima koji trenuto divljaju u Neumu.

No, nije Vlada FBiH samo o tome raspravljala. Kako je saopćeno iz Vlade raspravljalo se i o famoznoj Radnoj grupi koja je formirana prošle godine za nabavku letjelica za gašenje požara. Ali, nije se na Vladi razgovaralo o tome dokle je ova Radna grupa ili šta radi, gdje je potrošila godinu dana, nego o tome da treba u nju uhljebiti još nekoga.

“Vlada FBiH je izmijenila i dopunila Rješenje o formiranju Radne grupe za obavljanje pripremnih radnji s ciljem najma i nabavke letjelica i formiranju zračnih snaga (jedinice) za gašenje požara otvorenog prostora i obavljanje drugih zadataka zaštite i spašavanja, te za člana ovog tijela imenovala Marka Đuzela”, navodi se u saopćenju Vlade FBiH. I to je to.

Nije bilo detalja o tome šta je Radna grupa prikupila do sada, je li uopće išta uradila za ovu godinu, niti zašto je potrebno da se uhljebi još neko u nju.

Delegat u Domu naroda FBiH Aner Žuljević, Mostarac i Hercegovac, za Raport je komentirao cijelu ovu situaciju.

“Ova Vlada FBiH potvrđuje da je leglo kriminala i korupcije. Sve ono što gledate je igranje sa narodom. Dakle, formiranje komisije dok mi imamo institucije koje uredno plaćamo, pričam o Civilnoj zaštiti, Ministarstvo unutrašnjih poslova te Oružane snage BiH. Ovdje stalno se pokušava kroz komisije, koje trebaju da budu alibi u smislu političke korupcije, kakve gledamo u aferi ‘Respiratori’. Njihov stalni paravan je stalno formiranje nekih komisija. Ovo traje predugo, ništa nam ne ostaje nego da zamolimo Tužilaštvo da prestane spavati i zimski i proljetni san i da se pokrenu. Izgori pola Hercegovine, a mi nemamo letjelice”, kazao je Žuljević za Raport.

Žuljević navodi da je ova Vlada jednostavno nesposobna.

“Ova Vlada FBiH je još u pandemijskom vrijeme pokazala koliko je sposobna. Prisjetimo se samo, da dok su nabavljali respiratore govorili su da može na dva pacijenta, pa se ispostavilo da ne može niti na jednog, potom dok se cijeli svijet borio da nabavi svom stanovništvu vakcine oni su pričali kako neće da to nabavljaju jer ne žele da budemo eksperimenti i tako još dosta primjera… Dakle, još 2014. godine oba Doma naroda su jasno naložili Vladi FBiH da se može nabaviti kanader i da za to postoji novac. Nevjerovatno, Novalić unazad četiri godine obećava kako će se desiti nabavka koja se nikada ne desi, a iznos od 26 miliona maraka se redovno uplaćuje u federalni budžet”, istaknuo je Žuljević.

Između ostalog, naveo je kako trenutna Vlada Federacije BiH treba što prije da ode te da su oni onesposobili i Civilnu zaštitu FBiH.

“Oni trebaju što prije da odu. Podlegli su ličnim problemima kao što je afera oko respiratora… Faktički su onesposobili Civilnu zaštitu, jer je prvi čovjek Civilne zaštite suspendovan i mi nismo u stanju da zbog njihovih problema sa zakonom nabavljamo kanadere, ne pravimo otvoreni međunarodni poziv. Mi se umjesto toga igramo sa neki radnim grupama, koje pišu neke eleborate koje kasnije treba da idu na usvajanje. Cijelo vrijeme nas zamajavaju, dok nama pola Hercegovine izgori. Airtraktori koštaju 5 miliona KM, za 13 miliona KM bi mogli nabaviti tri, što je dovoljno po procjeni stručnih ljudi. To podrazumijeva i obuku pilota, tehničara i inžinjera.

Komisije su njihov paravan

Mi smo jedina zemlja u svijetu koja ima premijera koji pod optužnicom. Imamo novac na računu i gledamo kako nam bukte požari i molimo Boga da nekome kuća ne izgori i da ne bude stradalih”, smatra Žuljević.

Međutim, ono što posebno zabrinjava je činjenica da vatrogasci u gašenju požara u našoj zemlji nemaju ni dobru opremu, te da svakodnevno rizikuju svoje živote. Nažalost, Vlada FBiH ni po tom pitanju ništa ne čini.

“Vatrogasci bukvalno golim rukama, skroz slabo opremljeni se bore sa vatrom. Nadam se da će ova sezona proći, a da nećemo imati ljudskih žrtava. Trebaju da odu sa ovih pozicija, trebaju da dođu hrabri političari koji će za 20 dana otvoriti međunarodni javni poziv i riješiti ono što se godinama koči”, kazao je Žuljević.

Raport.ba

MEDIJSKI PARTNERI PORTALA INSAJDER.MEDIA

NAŠ IZBOR