Vlada FBiH danas odlučuje o prijedlogu Jerka Ivankovića-Lijanovića iz Zenice

Na dnevnom redu današnje sjednice Federalne vlade naći će se i Uredba koja sadrži niz mjera usmjerenih podršci stanovništvu posebno pogođenom rastom potrošačkih cijena.

Ona prvenstveno definira novčanu podršku penzionerima, pripadnicima boračkih populacija, primaocima stalne novčane i druge materijalne pomoći, te civilnim žrtvama rata i neratnim invalidima.

Predviđeno je da ove kategorije dobiju novčanu pomoć u iznosu od 100 KM.

Osim toga, Uredbom će biti zadužena Direkcija robnih rezervi FBiH da putem Crvenog krsta/križa osigura pakete pomoći osnovnih životnih namirnica, u visini šestomjesečne potrošnje. Detaljni plan provedbe ovog dijela programa pripremit će Federalna direkcija i resorno ministarstvo.

Uredbom se, također, predlaže poslodavcima da svojim uposlenicima isplate jednokratne podrške u visini prosječne neto plate u Federaciji BiH. Sva preduzeća koja to učine, Vlada FBiH će osloboditi plaćanja doprinosa na ove isplate svojim radnicima.

Iz Federalne vlade je prije dva dana saopćeno da će se uštedama kroz budžet osigurati potrebna sredstva za provedbu navedenih mjera. Također je istaknuto kako je premijer Fadil Novalić potpisao i inicijativu upućenu Vijeću ministara BiH za privremenu suspenziju akciza za naftne derivate.

Inssajder.media

MEDIJSKI PARTNERI PORTALA INSAJDER.MEDIA

NAŠ IZBOR