Vildana Bešlija: Na sceni je postiđivanje, ušutkivanje i zastrašivanje žene, da ne bi iznijela svoj stav

Skoro pa svaka sjednica Skupštine Kantona Sarajevo bude obilježena skandaloznim istupima zastupnika. Ništa drugačije nije bilo ni na posljednoj sjednici. Naime, došlo je do burne rasprave nakon što je zastupnik Dževad Poturak neprimjereno komentirao odijevanje ministrice Aleksandre Nikolić.

Bolji uslovi za život

Podsjetimo, ministrica za nauku, visoko obrazovanje i mlade KS Aleksandra Nikolić odgovarala je na zastupnička pitanja u Skupštini Kantona Sarajevo. U jednom trenutku, zatupnik SBB-a Dževad Poturak, komentirao je njeno odijevanje što je šokiralo sve prisutne.

Osim što su građani suočeni sa velikim brojem problema svakodnevno, moraju i da se suočavaju sa seksistički istupima zastupnika.

Na ove navode na sjednici je burno reagirala i zastupnica Naše stranke Vildana Bešlija. Bešlija je za naš portal prokomentirala dešavanja na posljednoj sjednici te kazala kako su sjednice odavno postale arene za obračunavanje.

“Upravo ta činjenica govori o tome kako pojedini zastupnici pristupaju svojim radnim obavezama. Ovo je još jedan slučaj u kojem se ogleda potpuna (ne)kultura dijaloga na bazi koje zastupnik koji nije zadovoljan odgovorom, u nedostatku argumenata odluči vrijeđatiministricu Aleksandru Nikolić. Odavno su sjednice SKS postale arena za obračunavanje u kojima često populizam nadvlada rad i zalaganje za bolje
uslove života u Kantonu Sarajevo”, istaknula je Bešlija.

Dodala je kako je u našem društvo seksizam itekako zastupljen.

“Žene su u različitim sferama života vrlo često izložene procjenama fizičkog izgleda, načinu oblačenja, te se njihove kompetencije i njihov rad apsolutno ne cijeni niti uzima za ozbiljno. Aktuelna dešavanja, ali i mnogi prethodni primjeri idu u prilog tome, nažalost. Ne bih svodila jučerašnju situaciju sa skupštine na određivanje modnih stilova – bilo bi to suviše jednostavno. Prije bih rekla da je ovo još jedan pokušaj postiđivanja žena, umanjivanja značaja njihovog rada i kvaliteta, s namjerom, valjda, da nijedna žena ne poželi uopšte biti društveno angažovana niti iznositi svoj stav. Namjera je zastrašivanje i ušutkivanje, u većini slučajeva jer nemate konkretne agrumente, kada ste bezidejni i/ili politički nedorasli”, navela je Bešlija za Raport.

Da li je ovo radikalizacija javnog prostora?

Na naše pitanje da li smo u opasnosti da nam neko uvodi šerijatsku policiju ili da je i sam glumi i provodi Bešlija je kazala:

“Mislim da se ovdje radi isključivo o (ne)kulturi, i, kao što sam rekla, smatram da je naša obaveza stvaranje boljeg društva, u kojem vladaju kritički osvrt i razumijevanje, a ne uvrede i govor mržnje po bilo kojem osnovu.

Nije prvi put da se komentarišu izgled i način oblačenja isključivo žena. Jasno je da je neprihvatljivo i za svaku osudu. Da li je namjera radikalizacija prostora – nadam se da nije, ali je svakako jako opasno kada se izgovara iz skupštinskih klupa i zato sam, između ostalog, ostalog i reagovala. Vjerujem da je na nama koje imamo priliku govoriti javno, koje imamo govornice i mikrofone, obaveza da budemo glasne zbog onih koje nemaju tu privilegiju a kojima se ovakvi komentari sigurno upućuju. Dakle, nadam se da krajnja namjera nije takva, ali svakako smatram da je na nama dužnost da to onemogućimo”, istaknula je.

Na samom kraju razgovora za Raport osvrnula se i na uznemirujuće poruke uvredljivog sadržaja koje je dobila odmah nakon sjednice.

“Komunikacija u online prostoru je promijenila navike i ponašanje pojedinaca i predstavlja ogledalo društvene zajednice na globalnom, ali i našem prostoru.

Napuštajući tradicionalne načine komuniciranja, u javnom prostoru sada imamo neselektivno iznošenje mišljenja, koje vrlo često postaje oružje u svrhu obračuna na društvenim mrežama. Posebno je to izraženo u politici, ali uznemiravaje ove vrste trpe i druge žene. Poruke koje sam dobila sa nekog tzv. “lažnog” profila su imale istu namjeru kao i jučerašnji istup zastupnika na sjednici SKS, ali i istupi zastupnika na sjednici parlamenta FBiH dan ranije kada je napad bio usmjeren na moju stranačku kolegicu Sabinu Ćudić. Poniziti, uvrijediti ženu koja se usudila dati komentar i dati svoje mišljenje”, kazala je Bešlija.

Dodala je kako nije ponižena niti uvrijeđena.

“Samo mi je žao što su samo neki osudili ovakvo ponašanje, i prekjučer, i jučer, i danas (i svaki put do sada), jer šutnja odobrava. Moramo istrajati u zajedničkoj borbi za jednakost i ravnopravnost, a ja i Naša stranka i čija sam članica i zastupnica sigurno ćemo kao i do sad nastaviti predano raditi na tome”, zaključila je Bešlija za Raport.

Raport.ba

MEDIJSKI PARTNERI PORTALA INSAJDER.MEDIA

NAŠ IZBOR