test

VIDEO: Klaun iz Gradačca u posjetu Platformi u HBŽ. Ko je više lagao, ne zna se

Premijer Federacije Bosne i Hercegovine Fadil Novalić je tokom današnje posjete Kantonu 10 izjavio novinarima da Vlada FBiH suosjeća s glavnim problemom tog područja – odlivom stanovništva.

Novalić je naveo da je Vlada FBiH, između ostalog, finansijski podržala kapitalne projekte završetka radova na sportskoj dvorani u Kupresu, vodovodne infrastrukture u Livnu i Bosanskom Grahovu, rekonstrukcije policijske stanice i izgradnje sportske dvorane u Glamoču, te prečišćavanja otpadnih voda u Tomislavgradu.

Dodao je da smatra da je nepotrebno da stanovništvo napušta taj kanton obzirom da on raspolaže velikim turističkim, poljoprivrednim, vodnim i industrijskim potencijalima.

Kazao je da je prednost Kantona 10 što su mnogi uspješni poduzetnici i sportisti iz tog kraja i imaju namjeru da tu ulažu, što je Vlada FBiH spremna podržati.

  • Imamo veću osjetljivost spram kantona koji imaju mali broj stanovnika i veće probleme jer je upravo zbog manjeg broja stanovnika teže održavati određene institucije – istakao je Novalić.

Premijer Kantona 10 Ivan Vukadin rekao je da je delegacija Vlade FBiH iskazala spremnost da pomogne kad su u pitanju sve potrebe koje taj kraj ima.

Pojasnio je da su sredstva koja su u prethodne tri godine dobili od Vlade FBiH iskoristili za sanaciju problema u zdravstvu, ali i za razvojne projekte poput vodosnabdijevanja, izgradnju cestovne infrastrukture, poticaje poljoprivredi, te se nada ubrzavanju procedura za izdavanje dozvola za izgradnju postrojenja za obnovljive izvore energije.

Novalić je treći put u posljednje dvije godine na području ovog kantona.

Vlada FBiH razgovara s predstavnicima nižih nivoa vlasti s ciljem omogućavanja pomoći u projektima u kojim Federacija BiH, kantoni, gradovi i općine mogu zajedno učestvovati u cilju stvaranja boljih životnih uvjeta svim građanima i poboljšanja usluga koje niži nivoi vlasti pružaju građanima.

Prije tri dana je treću godinu zaredom uplaćen novac kantonima za strukturalne reforme i projekte od značaja za FBiH.

Kanton 10 je u ove tri godine, od ukupno 600 miliona KM, koliko je izdvajano iz budžeta FBiH za te svrhe kantonima, dobio 22,08 miliona KM, što je po 7.358.882 KM godišnje. Ovaj novac je ranijih godina bio namijenjen i za pomoć u ublažavanju negativnih posljedica pandemije i održavanje stabilnosti budžeta.

Osim toga, iz budžeta FBiH dodijeljeno je 69 miliona KM pomoći općinama i gradovima u Federaciji BiH, od čega je u Kanton 10 došlo oko 6 miliona KM (bez 2022. jer je u toku javni poziv za prijavu kapitalnih projekata).

Ovaj novac se ravnomjerno daje, i to po 125.000 KM kao direktna pomoć budžetima općina i gradova, a u Kantonu 10 je to godišnje iznosilo po 750.000 KM.

Za kapitalne projekte na području Kantona 10, u 2020. je iz budžeta FBiH izdvojeno 1,43 miliona KM, u 2021. godini 1,2 miliona KM. Za kapitalne projekte u 2022. otvoren je javni poziv.

Iz budžeta FBiH je kao pomoć zdravstvu u Kantonu 10 dato 700.000 KM. Pored toga, prema Zakonu o finansijskoj konsolidaciji i restrukturiranju javnih zdravstvenih ustanova u FBiH, koji je ove godine na prijedlog Vlade usvojio Parlament FBiH, u naredne tri godine se za Kantonalnu bolnicu “Dr. Fra Mihovil Sučić” u Livnu osigurava iz budžeta FBiH 6 miliona KM.

Za obrtnike koji posluju u ovom kantonu izdvojen je million KM.

Za privredu, prema tzv. ‘korona zakonu’ i uredbi za pomoć ugroženim sektorima privrede (izvozno orjentisanu industriju, poljoprivredu, turizam, promet) izdvojeno je 4 miliona KM.

Dakle, ukupna pomoć Kantonu 10 iz budžeta Federacije BiH u 2020., 2021. i u aktuelnoj godini, ne računajući novac od redovnih transfera iz resora, iznosi oko 34 miliona KM.

Fena.ba

MEDIJSKI PARTNERI PORTALA INSAJDER.MEDIA

NAŠ IZBOR