Ustavni sud BiH razotkrio još jedan jeftini spin SDA: Zahtjev Šefika Džaferovića odbačen kao nedopušten

Ustavni sud Bosne i Hercegovine na 130. plenarnoj sjednici odbacio je kao nedopušten zahtjev Šefika Džaferovića, predsjedavajućeg Predsjedništva Bosne i Hercegovine, za ocjenu ustavnosti Uredbe o kontroli javnih nabavki u svim institucijama čiji je osnivač Kanton Sarajevo zbog nenadležnosti Ustavnog suda Bosne i Hercegovine za odlučivanje.

Džaferović je uputio je Ustavnom sudu Bosne i Hercegovine zahtjev za ocjenu ustavnosti Uredbe o kontroli javnih nabavki u svim institucijama čiji je osnivač Kanton Sarajevo. On je tada pojasnio da smatra da ovaj akt, koji je usvojila Vlada Kantona Sarajevo, nije u skladu s Ustavom, te je zatražio od Ustavnog suda BiH da ga stavi van snage.

“Uredba Vlade Kantona Sarajevo o kontroli javnih nabavki je neustavna jer ju je donio neovlašten organ, a njen sadržaj je suprotan odredbama Zakona o javnim nabavkama. Postupajući na ovaj način Vlada KS dovodi u pitanje princip vladavine prava u BiH, a posebno krši odredbe člana Zakona prema kojima su niži nivoi vlasti dužni pomagati državi BiH u ispunjavanju njenih međunarodnih obaveza što javne nabavke na osnovu Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju sa Evropskom unijom svakako jesu”, navedeno je tada u saopćenju iz Kabineta predsjedavajućeg Predsjedništva BiH.

Inače, Šefik Džaferović po zanimanju je pravnik.

Raport.ba

MEDIJSKI PARTNERI PORTALA INSAJDER.MEDIA

NAŠ IZBOR