Unatoč moru svojih inženjera, EP HZHB plaća Katarini 24 tisuće maraka za održavanje portala

Elektroprivreda Hrvatske zajednice Herceg-Bosne će platiti 24 tisuće maraka tvrtki Katarina iz Mostara za održavanje portala, piše portal Hercegovina.info.

Kako su u natječajnoj dokumentaciji naveli održavanje portala je specifično i jedino je moguće da ga održava firma koja ga je i kreirala, obzirom da su poslovna logika i upiti, kao i programski kod, intelektualno vlasništvo proizvođača portala, te ga jedino oni i mogu održavati. Sva konfiguracija i setup core funkcionalnosti su autorski zaštićeni licencama potrebnim za administraciju. Sve kreativne dimenzije ugrađene u softver (uključujući i vodiče za korisnike i grafičke elemente ikona) su originalne i zaštićene autorskim pravima.

Katarina je izgleda jedina bila zainteresirana za održavanje stranica Elektroprivrede i jedini su imali prihvatljivu ponudu. Vrijednost najniže prihvatljive ponude je 24 tisuće maraka, ali i vrijednost najviše prihvatljive ponude je 24 tisuće maraka, a ugovor je skopljen sredinom prošlog mjeseca.

Ovo nije prvi ugovor Katarini za održavanje portala EP HZHB pored silnih programera i računalnih inženjera u tom poduzeću. Mostarska tvrtka i prošle godine dobila je skoro identičan natječaj na koji su se jedini prijavili. A i jedini dobili.

Vrijednost prošlogodišnjeg ugovora je 12 tisuća maraka za godišnje održavanje, a iz Elektroprivrede su bili očito zadovoljni pa su ove godine odmah sklopili dvogodišnji na 24 tisuće maraka.

Iz Elektroprivrede su nam potvrdili da se ne radi o službenoj stranici.

Potvrđuju kako je riječ o korisničkom portalu Organizacijske jedinice Opskrba. Isti ima internu primjenu za djelatnosti OJ Opskrba kao i „vanjsko“ sučelje za naše potrošače na poveznici https://korisnicka.ephzhb.ba/.

Što se tiče interne primjene, između ostalog na portalu su :

konfigurirani servisi i sučelje za komunikaciju s bankama:
sustav automatskoga plaćanja računa za klijente UniCredit banke
sustav automatskoga prihvata i učitavanja elektronskih izvoda naših prolaznih računa (sve banke i pošta)
servisi i sučelje za učitavanje podataka od Socijalnoga i Mirovinskoga radi ostvarivanja mjesečnih subvencija
servisi i sučelje za unos planiranih radova i isključenja u mreži

“Vanjsko je sučelje portala otvoreno svim našim kupcima iz kategorije kućanstvo koji se uspješno registriraju ispravnom e-mail adresom”, kažu nam iz EP HZ HB.

Neke od funkcionalnosti su:

Popis zaduženja i uplata s datumom i opisom
Suma zaduženja i suma uplata
Informacija o pretplati ili dugu
pregled računa (pdf)
Odabir kupca/mjernog mjesta
Popis očitanja s datumom
Kalkulator potrošnje pomoću kojeg kupac/korisnik može provjeriti koliki bi račun bio ukoliko se promijeni kategorija potrošnje
Popis očitanja i ukupna suma očitanja
Pregled ukupne potrošnje po godinama
Pregled ukupne potrošnje po tarifama

“Na portalu je omogućeno, ali još nije odobrila naša uprava „Plaćanje računa i usluga debitnim i kreditnim karticama”, dodaju u svom odgovoru.

Kroz održavanje planiraju se uskoro funkcionalnosti:

Mogućnost odabira primanja računa e-mailom
Mogućnost izmjene naziva mjernoga mjesta
Mogućnost slanja zahtjeva i učitavanje dokumenata za EES
Obavijest mailom o planiranim isključenjima struje

Programeri koje smo kontaktirali naveli su nam da kreiranje ovakvog portala kakav ima javni opskrbljivač električnom energijom i nije neka kvantna fizika, a pogotovo njegovo održavanje pa se čude zašto se i druge tvrtke ne prijavljuju na ovaj easy money posao.

Hercegovina.info

MEDIJSKI PARTNERI PORTALA INSAJDER.MEDIA

NAŠ IZBOR