Umjesto polemike o hibridnom ratu protiv OSA-e: 25 pitanja za Osmana Mehmedagića

I dok Obavještajno-sigurnosna agencija (OSA), već u nekoliko svojih reakcija, kad god se kritički piše na račun ove agencije i njenih čelnika, ponavlja istu tezu – da se protiv OSA-e vodi hibridni rat – bez velike i nepotrebne polemike tražimo da odgovore na 25  jednostavnih pitanja:

Prcić i Prcićeve kućne čarolije

1. Da li je hibridni rat ako direktor OSA-e Osman Mehmedagić nema validnu visokoškolsku spremu, tačnije diplomu, da obnaša ovu poziciju, zbog čega je pod istragom Tužilaštva BiH, a zbog čega je bio i hapšen?

2. Da li je hibridni rat hapšenje Denisa Prcića, vlasnika Američkog univerziteta, koji je hapšen i koji je proveo u pritvoru nekoliko mjeseci jer je Mehmedagiću izdao lažnu diplomu?

3. Da li je hibridni rat činjenica, a što je utvrdilo Tužilaštvo BiH, da je Prcić umjesto Libijca Muhameda Muktaufa, koji je studirao na Američkom univerzitetu,  u indeks upisao ime Mehmedagića?

4. Da li je hibridni rat to da je Denis Prcić sa svojim saradnicima iz matične knjige studenata istrgnuo stranice, a potom ubacio nove s imenom Mehmedagića. Tužilaštvo je utvrdilo da je rukopis falsificiran!

  • Ime u matične knjige naknadno ubačeno FOTO: AVAZ

5. Da li je hibridni rat to što je optuženi direktor OSA-e s predsjednikom Suda BiH išao u kućnu posjetu zajedničkom prijatelju, i to u trenutku kada je protiv njega podignuta druga optužnica?

6. Da li je hibridni rat afera “Sigurnosne provjere” i ili to kako je i po čijem nalogu ostavljao bez posla sarajevske policajce i štimao imenovanje članova Drugostepene komisije za odlučivanje po žalbama?

7. Da li je hibridni rat afera “Pošta”, tačnije kako je OSA zloupotrijebila službu, i to na način da je izuzela snimke iz jedne pošte s ciljem utvrđivanja ko je podnio krivične prijave protiv Osmice?

8. Da li je hibridni rat to kako je Osman Mehmedagić postao vlasnik kuće u centru Sarajeva i kako je u kešu isplatio 120.000 maraka Šaćiru Čediću, vlasniku lanca kafića “Vatra” u Sarajevu, za kuću koju je od njega kupio 2017. godine?

9. Da li je hibridni rat kako je Mehmedagić platio u kešu Asimu Sarajliću 40.000 KM za kupovinu vozila Audi Q5?

10. Da li je hibridni rat to da je Mehmedagić prekršio sudske mjere zabrane i sa svjedokom Asimom Sarajlićem zajedno otputovao na odmor u Tursku?

11. Da li je hibridni rat kako je direktor OSA-e, a što je utvrdilo Tužilaštvo, potrošio 300.000 KM više nego što je zaradio?

12. Da li je hibridni rat kako je prije dvije godine stekao uvjete za penziju po sili zakona, a sada se pod svaku cijenu tjera s pozicije komesar Nusret Selimović, koji je pokrenuo obračun s narkomafijom?

  • Elvis Keljmendi: Tvrdi da mu je Osmica zaštitnik

13. Da li je hibridni rat da je dešifriranjem Sky aplikacije otkriveno da su članovi narkomafije, poput Elvisa Keljmendija i Aleksandra Nikolića, komunicirali s Mehmedagićem?

14. Da li je hibridni rat to da su pripadnici MUP-a RS uhapsili direktora OSA-e u Banjoj Luci pod sumnjom da je kriminalcima odavao tajne podatke?

15. Da li je hibridni rat to što su kod narkomafijaša Bojana Cvijetića pronađeni povjerljivi dokumenti OSA-e o pripadnicima svih kriminalnih grupa s područja zapadnog Balkana?

16. Da li je hibridni rat da se uhapšeni Elvis Keljmendi poziva na svoje poznanstvo i zaštitu od direktora OSA-e?

17. Da li je hibridni rat i to kada Osmica na snimku prizna da prati i prisluškuje novinare?

18. Da li je hibridni rat kada direktor OSA-e prizna da u svakoj redakciji ima svoje ljude?

19. Da li je hibridni rat ekskluzivna komunikacija s predsjednikom samo jedne političke stranke?

20. Da li je hibridni rat pakovanje afere “Vehabije” novinaru Mati Đakoviću pod optužbom da je pomogao da hrvatski obavještajci naoružavaju islamiste u BiH?

Nema sjednice dvije godine

21. Da li je hibridni rat činjenica da je poznati radikal koji se spominje u UN-ovom dokumentu o aktivnostima El-Kaide u svijetu organizirao proteste ispred Tužilaštva BiH kako bi izvršio pritisak na Sud da se Osmica pusti na slobodu?

22. Da li je hibridni rat afera “Snimak”, u kojoj Osmica od tadašnje glavne tužiteljice Gordane Tadić traži da skloni Olega Čavku, koji ga istražuje zbog diplome?

23. Da li je hibridni rat činjenica da sjednica Zajedničke komisije Parlamenta BiH za nadzor nad radom Obavještajno-sigurnosne agencije, koja bi ispitala sve nezakonitosti direktora, nije održana pune dvije godine?

24. Da li je hibridni rat informacija da FBI istražuje da li su iscurili tajni podaci tadašnjeg predsjednika Donalda Trampa (Trump) s njegovog imanja, a da OSA godinu nije provela internu istragu o tome kako su povjerljivi podaci OSA-e završili kod članova narkomafije?

25. Da li je hibridni rat činjenica kako su iz BiH pobjegle ubice sarajevskih policajaca, ali i opasni kriminalci iz Bosanske Gradiške i Trebinja koji se nalaze na Interpolovim crvenim potjernicama, a uredno su boravili u BiH?

Pritisak na medije

Čovjek koji je u stanju falsificirati diplomu, u stanju je i falsificirati prljavu optužbu prema više medija – da se na štetu jedne zemlje bave hibridnim ratom u korist druge zemlje.

Mi smo već više prešli preko Mehmedagićevih neosnovanih optužbi, ali nove, koje dolaze iz jedne policijske agencije, očiti su pritisak na rad naše medijske kuće.

Avaz.ba

MEDIJSKI PARTNERI PORTALA INSAJDER.MEDIA

NAŠ IZBOR