test

Uhapšena šefica i njeni ‘crnokošuljaši’

Jelena Majstorović, šefica Grupe za sprečavanje prekršaja i krijumčarenja Regionalne kancelarije Uprave za indirektno oporezivanje (UIO) BiH u Banjaluci, uhapšena je danas u akciji Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) i Tužilaštva BiH.

Potvrdili su to izvori “Nezavisnih”, koji dodaju da su uhapšeni i radnici UIO BiH Stevo Savić, Radenko Popović, Vladimir Puzić, Vladimir Đurđević i Elvis Džafegić.

U sklopu akcije, inspektori SIPA danas su viđeni kod zgrade u centru, u kojoj se nalazi stan koji, kako postoje tvrdnje, Majstorovićeva koristi. Riječ je o akciji “Brend 4”, koja je počela rano ujutru, kada su istražioci krenuli u pretrese na šest lokacija na području Banjaluke, Gradiške i Prnjavora, gdje su pod lupom biti poslovni i stambeni objekti, kao i pokretne stvari.

“Prilikom pretresa otkrivena je i privremeno oduzeta određena količina dokumentacije, 13 satova kao i drugi predmeti koji mogu poslužiti kao dokaz u krivičnom postupku”, naveli su iz SIPA.

Kako su potvrdili iz SIPA, u akciju su im pomogle kolege iz Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske.

Centar za istraživačko novinarstvo (CIN) je prošle godine objavio priču koja je otkrila način rada šefice i inspektora iz Grupe za suzbijanje krijumčarenja i prekršaja UIOBiH.

Vlasnici su novinarima opisali da su inspektori pri ulasku u radnje tražili da se ugasi videonadzor, pretresali privatne prostorije bez naloga suda te izvrtali torbe i lične stvari, a robu koju pronađu oduzimali, kršeći procedure.

Inspektori SIPA-e su prvi izvještaj o ovim zloupotrebama predali 2019. godine i u njemu su utvrdili da su Majstorović i njeni inspektori najmanje deset puta tokom dvije godine koristili svoje pozicije i ucjenom tražili mito od trgovaca, a najmanje četiri puta su im nezakonito oduzeli nakit, vrijedan više od 200.000 maraka.

„Pritom su za sebe zadržavali dio oduzetog nakita te na prevaran način izdali više potvrda o privremenom oduzimanju nakita naznačenih na manje količine“, navedeno je u SIPA-inom dokumentu, a vlasnici tvrde da nedostaje skoro polovina oduzetog nakita.

Policijski službenici Državne agencije za istrage i zaštitu ( SIPA) danas su u sklopu operativne akcije „Brend IV“, na području Banja Luke, Gradiške i Prnjavora realizovali pretrese poslovnih i stambenih objekata i pokretnih stvari, na šest lokacije. Uhapšeno je šest osoba zbog postojanja osnova sumnje da su počinila krivična djela „Zloupotreba položaja ili ovlaštenja“ i „Primanje dara i drugih oblika koristi“ propisana Krivičnim zakonom Bosne i Hercegovine. Uhapšeni su sprovedena u prostorije SIPA-e, radi kriminalističke obrade i ispitivanja u svojstvu osumnjičenog, nakon čega će u zakonskom roku biti predata na dalju nadležnost Tužilašvu Bosne i Hercegovine. Prilikom pretresa otkrivena je i privremeno oduzeta određena količina dokumentacije, 13 satova kao i drugi predmeti koji mogu poslužiti kao dokaz u krivičnom postupku. Navedena operativna akcija je realizovana po nalogu Suda Bosne i Hercegovine i pod nadzorom Tužilaštva Bosne i Hercegovine a u saradnji sa policijskom službenicima Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske, saopćeno je iz SIPA-e.

Insajder.media

MEDIJSKI PARTNERI PORTALA INSAJDER.MEDIA

NAŠ IZBOR