U ponedjeljak proslava Svetog Christiana u Sarajevu

Grupa na FB “50.000 građana za proteste protiv vlasti u BiH” koja ima već oko 30.000 članova poziva na proteste ispred OHR-a nakon najave da će visoki predstavnik Christian Schmidt nametnuti izmjene Izbornog zakona kojim se i zvanično legalizira aparthejd i ispunjavanju uslovi HDZ BiH kojem će biti zagarantovan ulazak u vlast.

“Ko je ZA organizaciju protesta ispred OHR-a? Gotovo pa sigurno Christian Schmidt nameće izborni zakon koji krši sve ljudske, građanske vrijednosti. Zašto je toliko teško BiH urediti po demokratskom građanskom principu? “Švabo” je došao izazvati nove podjele i sukobe u BiH. Bez 100.000 ljudi na protestima, nemamo šta očekivati”, stoji u jednoj od objava.

Protest će najvjerovatnije biti održan u ponedjeljak nakon što se Schmidt vrati u BiH jer je danima već izvan BiH. I razgovore koje je obavio sa političkim liderima vodio je putem telefona.

Najave koje idu u pravcu da Schmidt nametne izmjene Izbornog zakona BiH izazvale su oštre reakcije političkih stranaka posebno SDA, DF, SDP BiH, Naše stranke, NIP-a, NES-a, Nezavisnog bloka.

Poručeno je da bi planiranim izmjenama Schmidt derogirao Aneks 7 Dejtonskog mirovnog sporazuma te da bi povratnici imali najveću štetu.

“OHR kaže da sve te ljude treba kazniti. Da ljude u BPK koji su tamo ostali treba kazniti jer oni ni Bošnjake neće moći izabrati u Dom naroda. Mi na ovo nećemo šutjeti. Borit ćemo se svim demokratskim sredstvima, pa i na ulici ako bude trebalo”, naveo je Nermin Nikšić na jučerašnjoj press konferenciji.

Također Demokratska fronta na čelu sa predsjednikom Željkom Komšićem u subotu organizuje vanredno okupljanje kako bi jasn poslali poruke o ideji nametanja izmjena Izbornog zakona BiH i Ustava, a koje prema svemu sudeći idu u korist HDZ-a BiH, a na štetu ideje građanske države za koju se DF zalaže već godinama.

Nap.ba

MEDIJSKI PARTNERI PORTALA INSAJDER.MEDIA

NAŠ IZBOR