U čast Izetbegovića u haremu džamije ‘okrenuli’ vola, Kasumović pitao muftiju mogu li svi roštiljati u haremu

Lider SDA i kandidat ispred ove stranke za člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine danas bi trebao da se pojavi u Šerićima kod Zenice.

Naime, kako navodi portal 072info, građani ovog mjesta uveliko spremaju dočeka te su čak u njegovu čast jučer pripremili sve za pečenje vola.

Vo se okreće na ražnju i to ni manje ni više nego u haremu mjesne džamije.

Kako navodi pomenuti portal dolazak Izetbegovića u Šeriće iznenadio je mnoge. Međutim, jedno je sigurno da građani usred najveće inflacije u našoj zemlji, kada sastavljaju kraj sa krajem, simpatizeri ove stranke okrenuli vola kako bi zadovoljili lidera SDA, Bakira Izetbegovića.

Na ove navode, reagirao je i gradonačelnik Zenice, Fuad Kasumović.

Kazao je kako smatra da je ovo prešlo svaku mjeru, posebno ako se uzme u obzir i činjenica da se pečenje vola vrši u čast dolaska kandidata SDA za člana Predsjedništva BiH.

“Uvaženi muftija hfz. prof. dr. Mevludine ef. Dizdareviću, da li gest roštiljade i pečenje vola u haremu mjesne džamije u Šerićima znači da se sada u svim haremima džamija može organizovati jedan takav događaj?

Smatram da je ovo prešlo svaku mjeru, posebno ako se uzme u obzir i činjenica da se pečenje vola vrši u čast dolaska kandidata SDA za člana Predsjedništva BiH koji na plakatima ne smije ni svoje ime staviti, odnosno u političko-predizborne svrhe”, naveo je Kasumović.

Dodao je kako lično smatra da je ovakvo ponašanje i zloupotreba vjerskih institucija.

“Na kraju, želim kazati kako lično smatram da je ovakvo ponašanje i zloupotreba vjerskih institucija, harema Božije kuće, ništa drugo nego dno dna i narušavanje i klasična zloupotreba vjere zbog čega sam, kao Bošnjak i osoba islamske vjeroispovijesti, postiđen. Vjerujem da ste i Vi, budući da su i brojni građani Zenice koji na društvenim mrežama osuđuju roštiljadu u haremu džamije. Svjedoči o tome i natpis na putu koji vodi od Nemile prema Šerićima na kojem piše “Bakire, možeš ti jesti bika dok tvoj narod gladuje”.

O info pultovima političkih stranaka postavljenim maltene na ulaze u džamije danas uoči džuma-namaza, kako u centru Zenice tako i u drugim mjestima, nekom drugom prilikom.

Iščekujući Vaš odgovor na pitanje iz ovog otvorenog pisma, koji bi ujedno bio i pojašnjenje i svim građanima Zenice, Kantona i BiH, pa i svim političkim opcijama”, naveo je Kasumović.

Raport.ba

MEDIJSKI PARTNERI PORTALA INSAJDER.MEDIA

NAŠ IZBOR