test

Tužitelji Kajmaković i Čavka imali su tokom karijere brojne nekažnjene “neprimjerene kontakte”, karijere ih je koštala “Sky aplikacija”

Prije tačno deset godina (2012) godine Diana Kajmaković i Oleg Čavka, tužitelji Tužiteljstva Bosne i Hercegovine izabrani su u anketi “Dnevnog Avaza” za ličnost(i) godine. Oštra je konkurencija bila, pisao je tada Radončićev dnevni bilten, ozbiljni kandidati su bili Ivica Osim, Jovan Divjak, Safet Sušić…ali su ih dvoje državnih tužitelja sve ostavili iza sebe.

“Predanim radom i odgovornošću dvoje državnih tužilaca na raskrinkavanju mafijaške grupe Zijada Turkovića vraćeno je povjerenje građana u vladavinu zakona.”

Radončića i “Avaz” u ovoj odluci nije pokolebala ni činjenica da ni Čavka ni Kajmaković nisu sudjelovali u “raskrinkavanju” Turkovićeve zločinačke organizacije, taj su posao obavili Kantonalno Tužiteljstvo Sarajevo i Uprava policije Federacije BiH, a tok istrage je, sve do hapšenja šefa mafije Turkovića i njegovih ubica, brižljivo sakrivan od tužitelja Čavke, zbog njegovim “neprimjerenih” kontakata sa tim masovnim ubojicom.

NEPRIMJERENA KOMUNIKACIJA

Kajmaković i Čavka su došli “na gotovo” i zastupali su optužnicu pred Sudom BiH na kojem je vođen proces protiv Zijada Turkovića i njegovih suradnika.

Društvo u “Avazovom” izboru za ličnost 2012. godine Kajmakovićki i Čavki pravila je slavna filmska diva Angelina Jolie, koja je izabrana za međunarodnu ličnost godine.

Decenije kasnije, u posljednjih nekoliko nedjelja, “Dnevni Avaz”, prije svih medija, objavljuje svježa otkrića o profresionalnom i etičkom posrtanju njihovih “ličnost godine”.

Krajem maja ove godine objavljeno je da je “tužiteljica Tužiteljstva BiH Diana Kajmaković izbačena iz tužiteljskog tima koji već mjesecima dešifruje, raspakuje i slaže mozaike iz poruka izvučenih iz aplikacije ‘SKY'”. Iz Tužiteljstva BiH je potvrđeno da je “u komunikaciji između dva kriminogena lica u razgovoru pominjano i ime tužiteljice Diane Kajmaković”.

Tri mjeseca kasnije, Milenko Kajganić,v.d. Glavni tužitelj Tuiteljstva BiH smijenio je tužiteljicu Kajmaković sa šefice Posebnog odjela za organizirani kriminal i korupciju. Ona je istom odlukom prebačena u Odjel za ratne zločine.

“Dnevni Avaz” je iz izvora bliskih Tužiteljstvu BiH saznao da je razlog njene smjene bila “neprimjerena komunikacija” Kajmakovićke sa nekim kriminogenim licima. Dok se, eventualno, ne objavi više detalja o tom otkriću, i dalje će najneprimjerenija, najskandaloznija komunikacija u karijeri tužiteljice Kajmaković biti ona iz januara 2016. koju je vodila sa Fahrudinom Radončićem, liderom Saveza za bolju budućnost i bivšim suprugom vlasnice “Avaza”. Podsjetimo, tokom suđenja Fahrudinu Radončiću na Sudu BiH prezentirana je njhova komunikacija (sa nezaštićene veze) sa tužiteljicom Dianom Kajmaković dok se ona odmarala u Dubrovniku. Radončić u tim razgovorima i porukama traži od državne tužiteljice da fotografira Almira Džuvu, tadašnjeg direktora Obavještajno-sigurnosne agencije BiH (OSA-e) i njegovu partnericu. Kajmakovićka, čijeg je muža Radončićev SBB imenovao za direktora Aerodroma Sarajevo, ponizno odgovara lideru SBB-a da nije u stanju obaviti postavljeni joj zadatak jer su Džuvo i njegova djevojka “prebrzi”.

Nikakve posljedice zbog tog “neprimjerenog kontakta” Diana Kajmaković tada nije snosila.

GRIJESI OLEGA ČAVKE

Diani Kajmaković će se odnedavno na Odjelu za ratne zločine Tužiteljstva BiH pridružiti njen kolega Oleg Čavka, sa kojim je prije deceniju dijelila laskavu titulu “Ličnost godine”. Kako navodi paraavazovski portal “Raport”, “Čavka je sklonjen iz Odjela za organizirani kriminal jer se njegovo ime pojavljuje u nekim prepiskama kriminalaca preko ‘SKY’ aplikacije”. Zbog toga je “Avazova ličnost godine”, piše ovaj portal, “prebačen u Odjel za ratne zločine dok se protiv njega vodi interna istraga čiji je cilj otkriti u kojem se svojstvu pominje u prepiskama kriminalaca. Navodno su njega spominjali pripadnici kriminalnih grupa”.

Prema nekim izvorima iz Tužiteljstva BiH, tužitelj Oleg Čavka (koji nije bio raspoređen u Odjel za organizirani kriminal, nego je radio u Odjelu za međunarodnu suradnju), premješten je u Odjel za ratne zločine prije nekoliko mjeseci. Učinjeno je to bez obrazloženja.

Tvrdnje medija bliskih Frahrudinu Radončiću da je razlog ta premještanje bilo pominjanje Čavkinog imena u komunikciji izvjesnih (hrvatskih) kriminalaca, teško su provjerivo. Ono o čemu se, međutim, govori u kulorima Tužiteljstva jeste da se Oleg Čavka našao na udaru pojedinih kolega iz Tužiteljstva BiH, te njima bliskih medija nakon nedavnog glasanja za smjenu Nusreta Selimovića, komesara policije Sarajevskog kantona. Jedan od članova Nezavisnog odbora za izbor komesara koji je glasao za Selimovićevu smjenu bio je Adis Šečić, najbliži suradnik Olega Čavke koji je u Policijski odbor izabran od strane Naroda i pravde. Smjena sarajevskog komesara uznemirila je pojedine državne tužitelje (ali i gazdu “Dnevnog Avaza”) koji Šećićev postupak ne mogu oprostiti njegovom šefu-Čavki.

Baš kao ni u slučaju Diane Kajmaković javnost ništa ne zna ni o sadržaju komunikacija među navodnim hrvatskim kriminalcima na “SKY-u” u kojima se pominje državni tužitelj Oleg Čavka. No, javnost se mnogo prije ove afere mogla upoznati sa mnogim drugim, težim i neprimjerenijim, komunikcijama tužitelja Čavke zbog kojih nije snosio nikakve konzekvence. Iz njegovih razgovorom sa njegovim prijateljem, ugostiteljem Enesom Ribićem koje su domaće sigurnosne službe snimile prije desetak godina (otprilike kada je bio proglašen za ličnost godinne u “Avazu”) otkrivena je veza državnog tužitelja sa narko-bosem Naserom Keljmendijem, potom i druge nezakonite radnje poput vjerovatnog šverca zlata i drugih dragocjenosti.

No, u pravosudnom sustavu kojim su godinama kreirali smijenjeni Milan Tegeltija, bivši šef VSTV-a, potom također smijenjena Glavna tužiteljica Tužiteljstva BiH Gordana Tadić, koje je medijski podupirao “Dnevni Avaz”, a protežirao suspektni, sveprisutni dekan Stomatološkog fakulteta Muhamed Ajanović, Čavki je, kao i Diani Kajmaković sve tolerirano, praštano… Očigledno je da je promjena odnosa moći unutar pravosudne zajednice, dolazak novih ljudi na čelo VSTV-a i Tužiteljstva BiH nekadašnje nedodirljive “ličnosti godine” izbacio na čistinu, da danas, u novim okolnostima, Kajmaković i Čavka bivaju sankcionirani za neuporedivo blaže kršenje zakona i profesionalnih normi od onih incidenata koje su godinama bezbrižno prakticirali…

Slobodna-bosna.ba

MEDIJSKI PARTNERI PORTALA INSAJDER.MEDIA

NAŠ IZBOR