test

Tajni sastanak dva “pjevača” u Beogradu

Predsednik SNSD Milorad Dodik, koji je na opštim izborima bio kandidat za predsednika Republike Srpske, jučer u 14 sati bio je gost patrijarha Porfirija u rezidenciji SPC na Dedinju, saznao je portal Nova.rs Ova vest, međutim, nije javno objavljena, što se može dovesti u vezu sa informacijama da su odnosi Dodika i srpskih vlasti na čelu sa Aleksandrom Vučićem narušeni. Tek posle saznanja da je portal Nova.rs obavešten o sastanku, član Predsedništva BiH objavio je na svom Instagram profilu da se video sa poglavarom SPC.

U crnoj limuzini beogradskih tablica Dodik je stigao u Užičku 46, rezidenciju na Dedinju koju koristi Srpska pravoslavna crkva. Iako bi u nekim drugačijim okolnostima ovo bila jedna od udarnih vesti dana, to danas nije bio slučaj.

Foto:Nova.rs

Kako je saznao portal Nova.rs, Dodik i Porfirije su nakon ručka održali sastanak na kojem su razgovarali o svim aktuelnim temama. Od izbora u BiH do odnosa prema Rusiji… A upravo je odnos prema Rusiji, kako je Nova i ranije pisala, razlog zahlađenja između Milorada Dodika i Aleksandra Vučića.

Foto:Nova.rs

Nakon sastanka, a zbog otkrića portala Nova.rs, čiji je fotoreporter zabeležio trenutak dolaska Dodika u rezidenciju patrijarha, član Predsedništva BiH Milorad Dodik je objavio na svom Instagram profilu da se sastao sa patrijarhom Porfirijem.

Podsetimo, od početka rata u Ukrajini predsednik Srbije izbegava da se opredeli i nastoji da u celoj priči Srbija zadrži neutralnu poziciju. S druge strane, Dodik otvoreno podržava predsednika Rusije Vladimira Putina. Upravo je Dodikova podrška Putinu bila povod za Vučićevu odluku da najpre napravi otklon od svog saradnika, a da potom i aktivno podrži njegove konkurente na nedavnim izborima u BiH.

Nova je nedavno prenela i saznanja o tome da je Vučić u više navrata, tokom razgovora sa predstavnicima EU, kritikovao Dodikovo ponašanje i prisnost sa Putinom.

Da zahlađenje odnosa Vučića i Putina nije samo na nivou spekulacija potvrđuje i to da su lidera SNSD uoči izbora podržali i predsednik Rusije Vladimir Putin i mađarski premijer Viktor Orban, ali ne i Vučić.

Predsednik Srbije je 15. septembra izjavio da se neće mešati u izborni proces u Republici Srpskoj i da će narod izabrati onoga koga želi.

Foto:Ludovic MARIN / AFP / Profimedia

“Poštujem rukovodstvo RS, poštujem i one koji su u opoziciji i želim da ostanem neko ko podržava srpski narod u RS“, rekao je Vučić u Dnevniku bijeljinske BN televizije.

Upitan da li trpi međunarodne pritiske zbog politike rukovodstva RS, Vučić je rekao da o tome neće da govori, navodeći da poštuje rukovodstvo tog entiteta BiH, kao što poštuje i opoziciju.

S druge strane, Dodik je zbog ugrožavanja institucija BiH i secesionističke politike, pod sankcijama Sjedinjenih Američkih Država i Velike Britanije. Spominje se i u izveštajima američkih službi, prema kojima je njegovo političko delovanje tajno finansirano iz Rusije.

Vladimir Putin i Milorad Dodik Foto:EPA-EFE/MIKHAEL KLIMENTYEV / SPUTNIK / KREMLIN

Interesantno je napomenuti i da je 29. septembra u Banjaluci u Republici Srpskoj policija zaustavila i kontrolisala članove Srpske napredne stranke, Adama Šukala i Vladu Mandića. To se dogodilo tri dana pred opšte izbore u BIH.

Šukalo je tada za N1 rekao da su i saslušani u Upravi kriminalističke policije MUP-a RS.

On je, inače, bivši poslanik SNS u Skupštini Srbije, dok je Mandić nekadašnji rukometaš Srbije. I Šukalo i Mandić su članovi Glavnog odbora stranke Aleksandra Vučića.

Pojedini regionalni mediji su ovaj događaj tumačili kao reakciju Dodika na izostanak podrške srpskih vlasti pred izbore.

Spekullisalo se i da su Mandić i Šukalo osumnjičeni za kupovinu glasova u RS i da su zbog toga bili privedeni. Sličan “problem” Mandić je imao i tokom održavanja lokalnih izbora u Nikšiću kad je sa još devet osoba saslušan zbog sumnje da je podmićivao glasače.

MEDIJSKI PARTNERI PORTALA INSAJDER.MEDIA

NAŠ IZBOR