Sutra na vidjelo izlazi istina o lažnoj diplomi Sebije Izetbegović

U Špici Tvsa.ba razgovarali su sa rektorom Univerziteta u Sarajevu, Rifetom Škrijeljom. Govorilo se o broju upisanih studenata u novoj akademskoj godini te i o vanrednoj sjednici senata koja slijedi.

O novoj akademskoj godini Škrijelj navodi kako je zadovoljan početkom, ali da nije zadovoljan brojem studenata: Ozbiljan pad broja studenata, ne samo mi nego i u regiji, dešava se odliv mladih ljudi zbog političke i ekonomske nesigurnosti. Na prvom ciklusu imamo 60 posto studenata, na drugom manje od 40 posto, to je nedovoljno.

Sjednici senata Univerziteta imati će dvije tačke dnevnog reda, a jedna od njih jeste i revizija diploma: Mi reviziju radimo svake godine, javnost će se iznenaditi kada iznesemo podatke od 2016. do 2022. godine, da se vidi koliko je prekontrolisano diploma. Ova tačka je probudila medije i javnost, to nam govori da je to pitanje trebalo ranije i riješiti, nismo bili jedini akteri a sada su se stvari promjenile te je novi zakon napravio prostora za regulisanje ovakvih pitanja, kazao je Škrijelj.

O ‘spornim’ diplomama koje se spominju u javnosti, a rektor Univerziteta objašnjava: Uredna dokumentacija u dosijeu Konakovića, za master i prvi ciklus studija, to je period koji je bio pokriven i elektronskim sistemom. U slučaju Izetbegović, situacija drugačija jer se školovanje na masteru odvijalo u dvije drzave ali u tom slučaju je formiran predmet u Tužilastvu, a ja nisam kompetentan da to komenatrišem. Moramo skinuti hipoteku s univerziteta, saopćiti ćemo javnosti šta je istina u vezi tog slučaja.

Tvsa.ba

MEDIJSKI PARTNERI PORTALA INSAJDER.MEDIA

NAŠ IZBOR