Stara cura koja je u HDZ BiH ušla 1996. se poziva na Herceg-Bosnu? Zijeeeeev…

Zastupnica HDZ BiH u Domu naroda BiH Marina Pendeš komentirala je inicijativu Demokratske fronte i Željka Komšića “Milijun potpisa za građansku BiH” kojom kroz upućeni manifest poziva građane da podrže inicijativu nazivajući je nadstranačkim i kolektivnim dobrom. U svojoj izjavi kazala je sljedeće:

”Željko Komšić i njegova Demokratska fronta i ovim potezom pokazuju da im interes nije stabilnost i funkcionalnost institucija BiH već konstantno unošenje nereda. Od toliko ljubavi prema BiH i njenim građanima Komšić predlaže inicijative za koje zna i duboko je svjestan da nikada neće moći dobiti podršku, onakvu kakvu on i njegovi puleni očekuju. Ponoviti ću, samo 3% vlasti u institucijama ima nacionalni predznak i rezervirano je za nacionalne kolektivitete (Predsjedništvo i Domovi naroda) sve drugo zadovoljava građanski princip predstavljanja. Što je onda svrha ovakvim inicijativama osim izborne kampanje potpuno lišene bilo kakve odgovornosti i prema državi i prema građanima, bošnjačkim biračima kojima se obraća. Sjetite se kampanje Harisa Silajdžića “100 % BiH” kako je završila i gdje su glavni protagonisti te priče danas. Ovakvim postupcima Komšić narušava i ono elementarno povjerenje koje je stvoreno i među narodima i prema institucijama BiH, čime se otkriva kao remetilački faktor jer takve ideje sigurno nisu ni korisne ni plodonosne.

Usudila bi se reći kako se ovdje radi o prikrivenom i perfidnom obliku nasrtaja ili pokušaju nasrtaja na ustavnopravni poredak BiH utvrđenom u Daytonu i Washingtonu. Svi znamo kako u političkom prostoru u BiH postoje različite političke ideje, različitih političkih faktora, kako urediti ovu državu. Ova inicijativa Željka Komšića nije ništa drugo osim kampanje u službi ovih Općih izbora i bezobrazno instrumentaliziranje biračima s ciljem podizanja naboja jer takve ideje su u potpunosti lišene vjerodostojnosti i realno su neutemeljene.

Ova inicijativa je i krajnje neodgovorna jer Komšić zna da u bošnjačkom biračkom tijelu postoji sentiment prema ideji građanske države ali bez ikakve šanse da takva ideja i zaživi. Komšićev politički program za ovu kampanju je potpuno dezavuiranje bošnjačkog biračkog tijela. Kada čujemo ideje nekih političkih čimbenika u BiH kako žele izdvojiti RS iz sastava BiH, kako će RS postati država onda je to separatizam i stalni pokušaj podrivanja ustavnopravnog poretka BiH. Koja je razlika između političke agende Željka Komšića i ove iz RS-a. Ona je u direktnoj suprotnosti i s planovima odnosno opredijeljenim stavovima glavnih aktera unutar međunarodne zajednice jer više puta smo mogli čuti kakvi su stavovi veleposlanstva SAD-a kao ključnog tvorca Daytonskog mirovnog sporazuma. Zamislite kakva bi situacija i kakve bi reakcije tih istih političkih snaga koji nude ove agende bile na inicijativu “Milijun potpisa za Herceg-Bosnu“. Svojim neodgovornim i efemernim idejama Komšić provocira reakciju drugih strana u BiH jer sasvim sigurno njegove namjere kojima etablira ideju građanske države neće proći bez toga. Kreiranje ove vrste nereda je razlog za reakciju OHR-a ali i ključnih aktera Daytonskog mirovnog sporazuma“

Centralna.ba

MEDIJSKI PARTNERI PORTALA INSAJDER.MEDIA

NAŠ IZBOR