Šta su utvrdili federalni revizori, čeka li Novalića novi sudski proces: Budžetski milioni za tajni ugovor!

Federalni revizori utvrdili su da je Vlada Federacije Bosne i Hercegovine,s premijerom Fadilom Novalićem na čelu, netransparentno proglasila u julu prošle godine tajnim ugovor o nabavci pola miliona kineskih vakcina „Sinopharm“, koje su iz budžeta plaćene 12 miliona KM!

Naime, češljajući finansijsko poslovanje Zavoda za javno zdravstvo Federacije BiH za prošlu godinu, revizori su utvrdili niz nepravilnosti u vezi s nabavkom vakcina.

Zakon o budžetu

U izvještaju revizora navodi se da je Vlada FBiH 24. juna 2021. godine dala saglasnost da tekst potpisanog ugovora o nabavci vakcina nosi oznaku stepen tajnosti „povjerljivo“, iako se radi o budžetskim sredstvima.

Naime, sredstva za nabavku vakcina, kao i transport, uvoz i skladištenje, osigurana su odlukom Vlade o preraspodjeli sredstava (12.000.000 KM) i iz sredstava tekuće rezerve Vlade FBiH (2.140.200 KM).

Ali, kako revizori navode, Vlada FBiH je, na zahtjev dobavljača, proglasila ugovor o nabavci vakcina „Sinopharm“ povjerljivim iako se radi o javnim sredstvima i nabavci robe koja se tiče javnog zdravstva građana FBiH, što nije u skladu s principom transparentnosti definiranim članom 4. Zakona o budžetima u FBiH.

Osim toga, utvrđeno je da je proces nabavke vakcina trajao više od tri mjeseca, što je u suprotnosti sa zakonskim odredbama koje definiraju izuzeće od procesa javnih nabavki zbog hitnosti, koje, prema mišljenju Agencije za javne nabavke BiH, predstavljaju situacije kada je potrebno reagirati istog momenta.

-Naprimjer, u roku od jednog ili dva sata, čak u nekoliko minuta, odnosno kada objektivno nije moguće primijeniti ni pregovarački postupak bez objavljivanja obavještenja o nabavci – istaknuto je.

Revizori, također, nisu mogli potvrditi ni opravdanost primjene člana 10. stav 1) tačka b) Zakona o javnim nabavkama, odnosno izuzeća od primjene odredbi ovog zakona zbog posebnih mjera sigurnosti za nabavku, uvoz, transport i skladištenje vakcina.

Značajne količine

U skladištima je na kraju godine, poslije dugog čekanja na njihovu nabavku, ostalo 300.358 vakcina. Također, značajne količine vakcina zbog rokova upotrebe nisu iskorištene i odložene su za uništenje. Nije prezentirana dokumentacija na osnovu koje bi se utvrdile specifikacije i karakteristike roba koje su bile predmet nabavke niti da je izvršena provjera kvalificiranosti ponuđača.

Koliko ih je propalo

Ukupno 375.000 vakcina protiv COVID-19 koje su donirane našoj zemlji do 31. marta ove godine, kako je navedeno, predloženo je za otpis jer im je u trenutku doniranja već bio istekao rok trajanja ili je bio veoma blizu.

Riječ je o donacijama iz Bugarske, Malezije, Austrije, ali i Hrvatske.

Avaz.ba

MEDIJSKI PARTNERI PORTALA INSAJDER.MEDIA

NAŠ IZBOR