Šta Čović stvarno radi u Izraelu? Steže ga ruska kragna, traži li pomoć moćnih lobista

Kako je i najavio, Dragan Čović ovih dana službeno boravi u Izraelu gdje navodno pokušava unaprijediti veze između ove države i Bosne i Hercegovine.

Lider HDZ-a, koji posljednjih sedmica uglavnom niže političke poraze, kao sumanut objavljuje fotografije i vijesti sa svojih sastanaka nakojima sagovornicima dijeli kopije Sarajevske hagade.

Čovjek čija stranka u dijelovima države kojima vlada još uvijek drži nazive ulica po fašistima i nacistima obilazi Svjetski memorijalni centar Holokausta i obećava da će raditi na tome da BiH usvoji definiciju antisemitizma.

No, zanimljiv je trenutak u kojem se Čović zaputio u ovu daleku, vrlo utjecajnu zemlju.

Njegovo ulizivanje zvaničnom Izrealu traje već duže vrijeme, a intenziviralo se kada je shvatio da mu koketiranje sa agresorskom Rusijom donosi ogromne probleme, zbog čega se sve više špekulira o eventualnim sankcijama SAD ali i EU, a prvo upozorenje stiglo je sa sankcijama njegovom bliskom saradniku Marinku Čavari te jasnom porukom državnog sekretara SAD Antonya Blinkena.

Tako je prošlog mjeseca na Starom mostu u Mostaru osvanula zastava Izraela povodom njihovog dana državnosti, a Čović nije propustio priliku da uputi i zvaničnu čestitku u svoje ime.

Poznato je da Izrael ima jednu od najjačih lobističkih mreža u svijetu, a posebno se to odnosi na SAD i EU.

Izraelske lobističke mreže igraju veliku ulogu na američkoj sceni, dok se izvještaju koji je objavio francuski portal Mediapart izvor iz Evropskog parlamenta navodi da izraelski lobi uživa poseban tretman u odnosu na druge ambasade pri Evropskoj uniji.

Lobi radi na uvođenju svojih snažnih pristalica u Evropski parlament, kao što su konzervativne grupe i Evropska narodna stranka (EPP), čijem je kongresu nedavno prisustvovao i Čović, no ne baš toliko uspješno.

S obzirom na to da Čović i njegov HDZ sve više gube, ne samo utjecaj nego i kredibilitet u evropskim centrima moći – gdje se sve češće označavaju kao destabilizirajući faktor rame uz rame s Dodikovim SNSD-om – potrebno im je da neko proturi i poneku ‘lijepu riječ’.

A, da većina međunarodne zajednice više ni ne krije da imaju negativan stav prema HDZ-u moglo se protumačiti iz nedavnog saopćenja Ambasade SAD u BiH u kojem je politika HDZ-a označana licemjernom.

U to kontekstu valja posmatrati i Čovićevo ulizivanje politici Izraela, a zanimljivo je da je jučer prvi sastanak održao sa Benjaminom Netanyahuom, bivšim premijerom Izraela.

Netanyahu je trenutno lider opozicije, a sudeći prema novoj krizi u kojoj se nalazi aktuelna vlada na čelu sa Naftalijem Bennetom, vrlo je moguće da će ponovo biti na čelu Izraela.

Prije samo dva dana Vlada Naftalija Benneta nije imala većinu da izglasa zakon o Zapadnog obali, a iz Netanyahuove stranku odmah su Benneta pozvali da podnese ostavku.

Iako je i sam Netanyahu desno nastrojen političar, trenutni premijer Naftali je oličenje ekstremne desnice koja i nema toliki utjecaj u svijetu.

Poznato je da je Netanyahu gajio uglavnom odlične odnose sa predsjednicima SAD (izuzev s Barackom Obamom), te da je imao ogroman utjecaj na izraelske lobističke mreže, koje su inače, nakon vojnog lobija, najjače u SAD.

Da li je Čović ustvari na putu da, uz pomoć izraelskih lobija, pokuša skinuti rusku kragnu koja ga sve više steže, vjerovatno će se uskoro pokazati.

Raport.ba

MEDIJSKI PARTNERI PORTALA INSAJDER.MEDIA

NAŠ IZBOR