test

Sprema li Vijeće ministara masovno predizborno uhljebljenje?

Sjednica Vijeća ministara BiH zakazana je za četvrtak, a sudeći prema dnevnom redu, vladajuće stranke spremaju veliko predizborno uhljebljenje.

Naime, prema informacijama Raporta, sastavljen je dnevni red od 132 tačke, a 130. tačka posebno je sporna.

Pod ovim brojem nalazi se odluka o “Davanju saglasnosti za zanavljanje radnih mjesta u institucijama Bosne i Hercegovine”.

Dio dnevnog reda sjednice VM BiH

Kako je Raportu rečeno, radi se o odluci kojom bi, ako se usvoji, Vijeće ministara dalo saglasnost za nova zaposlenja u državne institucije.

Poznato je da se mnoge institucije i agencije bore s nedostatskom kadra, kao što je npr. Granična policija BiH, međutim ono što je simptomatično jeste da od svih tačaka jedini za ovu nisu postavljeni materijali na program ‘e-vlada’.

Zato je nepoznato o ‘zanavljanju’ kojih radnih mjesta i u kojim institucijama odnosno agencijama se radi, a nezvanične informacije govore da se radi o stotinama radnih mjesta.

Ono što je posebno je problematično jeste to što se njihovo popunjavanje razmatra pred predizbornu kampanju i pred same Opće izbore.

Nedostatak kadra u pojedinim institucijama dugogodišnji je problem, pa se s razlogom postavlja pitanje zašto vladajuće partije SDA, HDZ, SNDS i DF ovo pitanje sad stavljaju na dnevni red!?

Raport.ba

MEDIJSKI PARTNERI PORTALA INSAJDER.MEDIA

NAŠ IZBOR