Šokantno: Traži li Novalić alibi Sebiji zbog smrti pacijenata na KCUS-u?!

Hadžifejzović: “Pitam direktno Ambasadu Amerike i ambasade zemalja EU: kada imate masu dokaza, ogromnu masu dokaza u aferi ‘Respiratori’ – ne samo u toj aferi Federalne vlade – zašto ne uvedete sankcije Novaliću ili nekom iz tog procesa? Znam da i vi imate dokaze. I novinari imaju dokaze. Zašto čekate da Sud uopšte presudi, tim prije što vi, Zapadnjaci, i mi, novinari, najviše govorimo, tvrdimo i dokazujemo da je baš pravosuđe rak-rana ovog društva. Već ste na crne liste metnuli tužioce, zašto ne stavite i optužene? Sankcionišite vlastodršce i ispravite ovo krivosuđe. Neće oni sami sebe ni kazniti ni ispraviti. I dodatak – kada imate dokaze u aferi ‘Sky’, zašto nema sankcija za rukovodioce obavještajne sluzbe – OSE? Za one brojeve, osmice, devetke… jer sve napade na novinare, to je tako logično, a i zna se organizuje – OSA. Obavještajna služba, ne države, već stranke. Dobro, i još nekih stranaka. Znamo tačno koliko ljudi radi na podmetanjima, diskreditaciji i pakovanju FACE-u. Znate li? Dvadeset. Sjećate se da je direktor OSA-e direktno prijetio ovom novinaru? Evo realizacije prijetnje.”

Tek nakon izbora upoznat ćemo javnost kroz koji pakao prolazimo tokom izborne kampanje, ali i više od jedanaest godina koliko FACE emituje svoj program. Sada ne želimo da se bavimo izvršiocima tih prljavih poslova, njihovim nevjerovatnim lažima, već se koncentrišemo na naručioce. Šta boli naručioce? Kada se govori istina. Naprimjer, boli ih naša istraživačka tema – zašto je suđenje u aferi “Respiratori” obustavljeno tokom izborne kampanje?

I dalje ćemo o respiratorima, suđenju koje je prekinuto baš u toku izborne kampanje. Novinarima to mora biti sumnjivo. Sud BiH je obavijestio javnost da je jedna od advokatica optuženog Fadila Novalića trudna i da se zbog toga suđenje obustavlja. Zvanična informacija. Mi smo prošle sedmice u šali, a tako sam i javno rekao, u šali, prokomentarisao da ispada kao da je advokatica planirala kada da ostane trudna. I onda nas RAK-u tuži Advokatska komora. Kao, otkrili smo identitet trudne advokatice, a otkud mi znamo ko je i koliko dugo trudan i kada je ostao trudan i da se zbog trudnoće odlaže suđenje afere desetljeća? Pa saznali smo direktno od Suda BiH. Kako? Niko i ništa naše nije bilo u sudnici: ni novinar ni kamera tokom tog ročišta s kojeg je u javnost izašla ta vijest da Sud odlaže suđenje zbog trudnoće. Sud je, svim medijima, dostavio desetominutni snimak iz sudnice gdje se baš o tome govori – o trudnoći i gdje baš trudnica, advokatica traži odgodu suđenja zbog njene trudnoće. Sud BiH, kada je dostavio taj snimak medijima, nigdje nije izričito naveo da se radi o informaciji, trudnoći, koja se ne smije objavljivati, nismo ni mogli znati da postoji takva zabrana. Da smo znali, ne bismo sigurno objavili, iako novinari, ponavljam, imaju pravo da sumnjaju u razloge obustave suđenja baš u vrijeme izborne kampanje. Znači li ovo da ubuduće svaki optuženi, u bilo kojem suđenju se može, u bilo kojoj fazi suđenja pozvati na ovaj slučaj – i tražiti odgodu suđenja u svom slučaju? Inače, izvinjavamo se ako smo, i šalom, nekoga povrijedili.

Face.ba

MEDIJSKI PARTNERI PORTALA INSAJDER.MEDIA

NAŠ IZBOR