SMEĆE, POTPUNO SMEĆE: Šta je pogrešno rekao Visoki predstavnik?

Izuzetno je medijski atraktivno kada političar, pri tome sa diplomatskim statusom, na jedan trenutak napravi odmak od suhoparnog diplomatskog riječnika. Upravo to je ovih dana tokom posjete Goraždu napravio Visoki predstavnik Christian Schmidt.

„U ovoj državi ljudi igraju političke igre! Ne ljudi, nego političari! Dosta mi je ovoga! … Dosta mi je ove situacije u Bosni i Hercegovini gdje svako okrivljuje svakoga! Prijatelji, ovo nije način da se ide u Europu“, rekao je, pored ostalog, vidno iznerviran.

Svoju žučnu izjavu počeo je riječima: „Smeće, potpuno smeće“!

Očekivano, uslijedile su reakcije kojima su i antipatriote i probosanske patriote i niz drugih „patriota“ izražavali čuđenje, šokove i nevjericu da neko ranga Visokog predstavnika tako neuvijeno i javno okarakteriše ovdašnju „političku elitu“.

Pokušajmo pronaći verziju koju je trebao izreći Visoki predstavnik pa da svima bude po volji.

Možda je trebao šeretskim tonom reći:

-Kome prosipate priču o patriotizmu i zaštiti nacije, dok milione i milione trpate u svoje džepove, sefove i sehare?

Mogao je da staloženo, bez disonanci u tonu, kaže:

-Gospodo i pojedini drugovi, previše je ovdje korupcijskih afera, nepotizma, tendera sa unaprijed poznatim pobjednicima bliskim vlasti, jagme za imovinom uništenih fabrika. Ovdje kriminalce pravosuđe štiti umjesto da im sudi, imate sunovrat obrazovanja i zdravstva, nezaustavljiv egzodus ljudi, dajte barem glumite da ste zabrinuti glede toga…

Ili je pak sa smiješkom na licu trebao reći:

-Dobro, bilo je što je bilo. Zakunite se sada da više neće biti slučajeva poput pljačke Alumine, Sokola, Vitezita, Aluminija, Pretisa, Krivaje, Bobar banke, Pavlović banke, Vranice, Šipada, da neće biti zloupotreba donacija za Srebrenicu, izgradnji Andrićgradova, reketarenja i niza sličnih nekažnjenih slučajeva, pa eto vam još jedan mandat..

Šalu na stranu, Visoki predstavnik je, potpuno nevažno da li namjerno ili ne, sa tek tri riječi doslovno okarakterisao vladajuću SDA-SNSD-HDZ koaliciju, uključujući i njihove priljepke (DF, SBB, ASDA, DNS, Ujedinjena Srpska, članice HNS-a), koja je za 27 poslijeratnih godina uspjela samo uspostaviti opšti sistem kriminalizacije vlasti, od institucija, preko smišljanja propalih projekata, do stranačkog zapošljavanja zarad stvaranja glasačke baze, a sve za kratkoročne političke ciljeve i dugoročno bogaćenje pojedinaca.

Izgradili su do savršenstva sistem korupcije u koji su involvirali kompletne porodice, kadrovski se okružili ulizicama, neznalicama, neradnicima, kriminalcima, ubicama…, stvorivši tako od Bosne i Hercegovine svojevrsno političko smetljište i zato nema boljeg opisa onoga što predstavljaju oni i njihove politike od te „tri slatke riječi“ koje je izgovorio Visoki predstavnik.

Za kraj, nekoliko nasumičnih primjera naših tekstova koji sve navedeno ilustruju. Sami procijenite da li je Schmidt nešto pogrešno rekao.

Zurnal.info

MEDIJSKI PARTNERI PORTALA INSAJDER.MEDIA

NAŠ IZBOR